Снимка: БГНЕС

Експлозията на ядрения реактор в атомната електроцентрала постави Чернобил на картата през 1986 г. по най-лошите причини. Това все още се смята за най-сериозната ядрена авария в историята, а 37 години по-късно спомените все още са ярки и страховете от нова ядрена авария са още по-силни, особено след като Русия нападна Украйна.

Украйна има 15 атомни електроцентрали, но вниманието е насочено към Запорожие. Въпреки призивите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ежедневно има съобщения за атаки в региона.

Пред Euronews бивш ръководител на МААЕ твърди, че днес сме по-изложени на опасност, отколкото през 1986 г.

"Тази ситуация в някои отношения е по-лоша, защото това е умишлена, причинена от човека атака и е много трудно да се защити атомна електроцентрала, ако боеприпаси или ракети ударят грешното място", казва Оли Хейнонен, научен съветник по не-разпространение във Фондацията за защита на демокрациите и бивш заместник-генерален директор на МААЕ.

Все пак Световната ядрена асоциация, която популяризира ядрената енергия и представлява компаниите в бранша, е по-оптимистична.

Версията на директора по комуникациите на WNA Джонатан Коб е, че "това, което се случи през 1986 г., се дължи главно на слаба култура на безопасност в централата в Чернобил".

"Не защото са нарушили правилата. Всъщност не са им били дадени правила, които да следват", добавя той и казва, че в резултат на това индустрията и регулаторите в сектора "са си научили урока".

Запорожие в центъра на страховете

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа беше една от първите цели на Русия. На 4 март миналата година, осем дни след началото на нахлуването в Украйна, руските войски поеха контрола над съоръжението в Запорожие. Въпреки това заводът продължава да се управлява от украински работници.

След месеци на несигурност през септември 2022 г. последният реактор беше спрян. Централата навлезе в друга, по-малко чувствителна, но не по-малко опасна фаза на работа.

На 29 март 2023 г. Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посети атомната електроцентрала в Запорожие.

"В действителност ситуацията се влошава", казва Хейнонен . "Ако прочетете доклада на  Гроси миналата седмица, виждате, че само около една четвърт от персонала по поддръжката присъства в Запорожие."

Една четвърт не е достатъчна, защото атомните електроцентрали имат система за редовна поддръжка, редовни инспекции и инспекции за безопасност от властите. Те не успяват да ги изпълнят по план, което означава, че заводът се влошава с времето. Едновременно с това има недостиг на резервни части.

"Мисля, че се движим в грешна посока. И това може да има последствия, които са непредвидими и могат да доведат до изпускане на радиоактивност", предупреждава Хейнонен.

Но МААЕ има друго виждане: "И двете страни твърдят, че управляват централата, така че не бихте очаквали да я третират като военна цел", казва Джонатан Коб. Комуникационният служител на асоциацията признава, че на ситуацията трябва да се гледа със "загриженост". Той обаче подчертава, че "самият обект не изглежда да е бил умишлено обект на бомбардировките".

"Това са бомбардировки, които се извършват около централата и има един или два случая, когато снаряд е ударил някои части на площадката, а не самите реактори и това може да се счита за грешка", заявява той.

Коб смята, че рискът се намалява и от конструкцията.

"Самите реактори са много здрави. Имат бетонни стени с дебелина един метър и стоманена обшивка. Така че те са много здрави сгради със защита, която се очаква да бъде достатъчна за тези видове случайни удари, които не са насочени умишлено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase