Снимка: БГНЕС

Резерват „Ропотамо“ се намира на около 50 км южно от Бургас.

Резерватът е рядко съчетание на красиви пейзажи, забележителни земни форми, изключително разнообразие на крайбрежни, водни и горски местообитания на голям брой редки и застрашени от изчезване растителни и животински видове и съобщества. На малка площ като в едно цяло са събрани море, река, блато, широколистни, но и заливни гори, различни по вид скални образувания, красиви плажове, пясъчни дюни, и всички тези природни дадености, съчетани с много исторически и археологически находки.

Част от днешния резерват „Ропотамо" е обявен още през далечната 1940 г. „за запазване на горски съобщества от лонгозен тип, разположени около едноименната река, която пресича големите пясъчни дюни и се влива в Черно море”.

Резерватът се обитава от 50 вида бозайници - сред тях са: благороден елен, елен лопатар, сърни, муфлони, лисици, чакали, видри и колoнии от прилепи в скалните пещери. Изчезнали видове от бозайниците са мечката, рисът и тюленът монах.
Интересна част от резервата е и остров Св. Тома, по-известен като Змийския остров. Намира се в залива Аркутино. Ропотамо е популярна туристическа дестинация в България от много години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase