Снимка: Markus De Nitto, Pixabay

Повече от половината местни видове на Антарктида вероятно ще изчезнат до края на века, ако глобалното затопляне продължи със сегашните си темпове, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на ново проучване.

Изследването, публикувано в изданието за биология на "Пъблик лайбръри ъв сайънс", показва че 65 процента от растителните и животинските видове на Антарктика, включително пингвините, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът не предприеме адекватни мерки за намаляване на емисиите от изкопаеми горива.

Проучването показва също, че настоящите усилия за опазване на Антарктида не дават резултат на бързо променящия се континент.

Изследователите са стигнали до заключението, че прилагането на допълнителни рентабилни стратегии, които те излагат в проучването, могат да спасят до 84 процента от уязвимото биоразнообразие на ледения континент.

"Антарктида всъщност не допринася за климатичните промени. Там не живеят голям брой хора, така че най-голямата заплаха за континента идва отвън", казва Джасмин Лий, водещ автор на изследването.

"Наистина се нуждаем от глобални действия срещу климатичните промени, както и от допълнителни местни и регионални усилия за опазване, за да дадем на антарктическите видове най-добрия шанс да оцелеят в бъдеще", допълва Лий.

Изследването показва, че изчезващият морския лед ще застраши императорските пингвини и пингвините на Адели, които разчитат на него от април до декември.

"Емблематични видове като императорските пингвини и пингвините на Адели са изложени на риск и е наистина тъжно да си помислим, че Антарктида е една от последните големи диви местности на планетата, а там се наблюдава и усеща човешкото въздействие", казва още Лий. "Просто е невероятно тъжна мисълта, че можем да тласнем тези видове към изчезване".

По думите на Лий са необходими повече действия за спасяването на един от огромните, непокътнати биоми на Земята. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase