IStockphoto

Разнообразието от диети, което виждаме в социалните мрежи и интернет се увеличава с всяка изминала година. Регистрани и нерегистрирани диетолози предлагат съвети за отслабване - някои от тях добри, а други не съвсем. Преди да започнем какъвто и да е текст, ви съветваме да подхождате с внимание към всеки един режим, диета или хранителен план, които намирате в интернет. Най-добре е да потърсите съвет от професионален диетолог или треньор, който ще вземе под внимание теглото, физическата активност, начина ви на живот и потенциални алергии.

Имайки предвид това, днес ще обърнем внимание на една нова диета, която се появи на хоризонта през последната една година. Името идва от начина, по който се хранят едни от най-смъртоносните бозайници на земята, като със сигурност диетата не е подходяща за вегерарианци или вегани. Но дали е подходяща за месоядни? Дали има някакви доказани ползи, или просто името привлича повече интерес, отколкото е необходимо? Трябва ли това да бъде хранителният ви режим през 2023 година?
 
Лъвската диета е диета, за която анекдотични източници твърдят, че може да ви помогне да промените живота и да подобрите здравето си. Последователите й съобщават за дълъг списък от ползи, свързани с режима, включително намалено възпаление, подобрения в настроението и облекчаване на симптоми като главоболие, безсъние и алергии. Други обаче отхвърлят плана, описвайки го като неустойчив, нездравословен и неефективн, отбелязвайки, че е прекалено ограничителен и краен. 
 
За да ви помогне да разберете повече за лъвската диета, ви представяме какво точно представлява тя, как работи и дали е безопасна.
 
Какво е лъвска диета?
 
Лъвската диета е модел на хранене, базиран на месо, който се фокусира върху елиминирането на повечето съставки от диетата, за да се идентифицират потенциални алергии към храните. Първоначално е създадена от Михаила Питърсън, която твърди, че е успяла да подобри здравето си, като е направила промени в начина си на хранене. 
 
Според уебсайта й, тези, които следват лъвската диета, съобщават за подобрения в енергийните нива, психичното здраве и симптомите на храносмилателни и автоимунни заболявания. Подобна е на диетата за месоядни животни, която е хранителен план, в който се позволява да консумирате само животински продукти като месо, риба и домашни птици. Лъвската диета обаче е още по-рестриктивна, като позволява само храни от определени видове животни, заедно с вода и сол.

Как работи?
 
При лъвската диета може да консумирате само сол, вода и месо от преживни животни, включително крави, овце и елени. Смята се, че ограничаването на храненето само до тези специфични храни помага да поддържате тялото си, като същевременно премахвате други променливи в диетата си, които може да допринесат за здравословни проблеми.  

Във форма след почивката – как да броим макроси за отслабване

5 знака, че трябва да промените диетата си веднага

Диетата на звездите: Тайните на Дженифър Анистън за стегната фигура

Въпреки че няма официални насоки за това колко дълго трябва да спазвате диетата, анекдотични източници препоръчват да изчакате докато симптомите ви отшумят и след това бавно да въведете отново храните. Според Питърсън, може да се наложи да следвате диетата няколко седмици, преди да започнете да добавяте храни обратно в режима си. Това има за цел да ви помогне да определите кои храни предизвикват проблемите ви, за да ги премахнете напълно от диетата си. 

Още за лъвската диета и други съвети за отслабване ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase