Снимка: Pixabay

1% от хората с най-високи доходи в Обединеното кралство са отговорни за същото количество емисии въглероден диоксид за една година, както 10% с най-ниски доходи за повече от две десетилетия.

Констатациите подчертават огромните различия между онези, наречени в изследването "замърсяващият елит", чийто високовъглероден начин на живот подхранва климатичната криза, и мнозинството от хората, дори в развитите страни, чиито въглеродни отпечатъци са много по-малки.

Ще са необходими 26 години на човек с ниски доходи, за да произведе толкова въглероден диоксид, колкото най-богатият за една година, според анализ на Autonomy за данните за доходите и парниковите газове от 1998 г. до 2018 г., който установи, че хората, печелещи £170 000 или повече през 2018 г. в Обединеното кралство са отговорни за емисиите на парникови газове, много повече от 30% от хората, които печелят £21 500 или по-малко през същата година.

Периодът, обхванат от набора от данни, приключва през 2018 г., преди пандемията от COVID-19 и локдауна, които нарушиха високовъглеродните дейности, като летенето.

Autonomy също така установява, че ако Обединеното кралство беше започнало да облага с данък въглеродните емисии само от най-богатия 1% от групите с високи доходи преди 2 десетилетия, правителството би могло да събере около £126 милиарда досега, които биха могли да отидат за намаляване на емисиите на парникови газове по справедлив начин, например чрез изолация на дома за по-бедните домакинства.

Питър Нюел, професор по международни отношения в университета в Съсекс, който не е участвал в доклада за автономията, но е работил много върху "замърсяващия елит", казва пред The Guardian, че трябва да се обърне внимание на огромната разлика.

"Този ​​нов доклад за ползите от данъчното облагане на екстремните въглеродни емисии е шокиращо четиво", казва той. "В навечерието на критичната среща на върха за климата Cop27 в Египет и гледайки безпрецедентна криза с разходите за живот, е ясно, че не всички сме в това заедно. Приходите, събрани от въглероден данък върху най-богатите 1% от населението, биха събрали достатъчно пари за преоборудване на близо 8 милиона домове, като ни топлят тази зима и намаляват сметките за гориво, като същевременно осигуряват критична подкрепа за възобновяема енергия и ни правят по-малко зависими от Газът на Путин“.

Обединеното кралство не е само. Все повече изследвания сочат съществуването на "замърсяващ елит", чийто начин на живот няма много връзка с този на мнозинството хора. Това важи за развитите и развиващите се страни, където най-бедните обикновено са отговорни за малко количество емисии на парникови газове, докато тези с най-голямо богатство са сравними по своето въздействие с елита на богатите страни.

Например през дадена година по-малко от половината хора в Обединеното кралство пътуват със самолет. Но 1% от хората са отговорни за една пета от презокеанските полети, направени от Обединеното кралство.

Летене, шофиране на големи, скъпи коли, притежаване на множество домове и пътуване между тях, диета, богата на месо и вносни храни, купуване на повече дрехи и вносни луксозни стоки са всички причини най-богатите да генерират много по-високи въглеродни отпечатъци. По-бедните хора са склонни да стоят по-близо до дома си в малки къщи и да използват обществен транспорт, докато разходите им за лукс и стоки като "бърза мода" са много по-малки.

Уил Стронг, директор на изследванията в Autonomy, каза: "Огромното изпускане на въглеродни емисии от най-богатите в обществото през последните няколко десетилетия е удивително. Нашият анализ предполага, че най-ефективният начин за правителството да се справи с изменението на климата би бил да обложи правилно богатите чрез добре насочена схема за въглероден данък."

Данъците върху най-замърсяващите дейности биха могли да бъдат насочени само към богатите и не е необходимо да добавят към кризата на разходите за живот за огромното мнозинство от хората. Те също биха могли да помогнат за запълването на зейналата дупка в публичните финанси на Обединеното кралство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase