Снимка: БГНЕС

Най-могъщите хора в света се чувстват изплашени от тийнейджърите. Това е смешно. Така Грета Тунберг коментира нападките от страна на президента на Русия Владимир Путин и неговият бивш колега Доналд Тръмп по неин адрес в специално интервю за BBC.

Тунберг, която стана известна през 2018 г. със своите стачки в училищно време за борба с промените в климата, които събудиха цяло едно международно движение, каза, че няма да прави кариера в политиката, защото тя е твърде "токсична".

Сега, на 19 години, активистката е на мнение, че необходимите промени "ще дойдат само, ако има достатъчно обществен натиск отвън, а това е нещо, което ние създаваме".

Грета признава, че никога не е имала намерение да стане лице на глобално движение.

"Това е твърде голяма отговорност", заяви Тунберг. "Понякога мога да щракна. Казвам: "Ако си мислите, че цялата надежда на света лежи върху раменете на бърнаут тийнейджърите, това не е много добре."

27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (Cop27) ще се проведе в Египет на 6-18 ноември, но Грета ще отсъства.

"Не съм нужна там", казва тя. "Ще има и други хора, които ще присъстват, от най-засегнатите райони. И мисля, че техният глас там е по-важен."

Тунберг споделя, че остава незасегната от злоупотребите в социалните медии, но признава: "Това, което ме притеснява най-много е, когато хората лъжат за мен и разпространяват като че ли конспиративни теории - защото аз не мога да лъжа, така че когато другите хора лъжат за мен, си казвам: "Не, недей."

Нападната в Twitter от няколко световни лидери, включително Владимир Путин и Доналд Тръмп, тя обикновено отговаря, като променя профила си в социалната мрежа.

"Просто мисля, че е наистина смешно", казва тя. "Искам да кажа, че най-могъщите хора в света се чувстват уплашени от тийнейджърите. Това е смешно. Това говори повече за тях, отколкото за мен."

Най-скорошният проект на Тунберг е създаването и курирането на книга с есета от десетки експерти, за да предостави набор от инструменти за онези, които са загрижени за изменението на климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase