Снимка: Facebook
fallback

Сестрите Фазила и Шагуфа Хайдари някога са пътували по света като стюардеси, редом до политици и поп звезди. Сега те седят заедно в малък апартамент в покрайнините на Киев, разглеждайки TikTok, за да се занимават с нещо.

След като избягали от талибаните и десетилетия на война в родния си Афганистан, сестрите се оказват застрашени от друг конфликт в новия си дом - Украйна.

"Сега сме в средата на нищото", казва Шагуфа. "Току-що излязохме от една травма и мисля, че ще се сблъскаме с друга."

Двете момичета се разкъсват между копнежа си за миналото, близките, които са оставили зад себе си, и страховете си за дълбоко несигурно бъдеще. 26-годишната Фазила и 24-годишната Шагуфа са най-малките деца в голямо семейство с много братя и сестри. Членове на етническото малцинство хазари, корените им са в Бамян, централен Афганистан.

Въпреки изпитанията и премеждията в ежедневния живот в Афганистан, сестрите описват живота си преди миналото лято като "златните дни". Те били записани в университет и ежедневната им работа като стюардеси им позволявала да пътуват на много места. На работа Фазила казва, че се е срещала с всички - от бившия афганистански президент Хамид Карзай до афганистанската поп звезда Ариана Сайед.

Когато талибаните превземат Кабул на 15 август 2021 г., те осъзнават, че нямат друг избор, освен да напуснат.

"Нямахме друг избор, спомня си Шагуфа. - Трябваше да хванем полет и да избягаме. И това беше всичко. Ако имахме друга възможност, определено щяхме да изберем друга опция, вместо да бъдем бежанци или да свършим тук."

Сестрите възнамерявали да отидат в Исламабад в Пакистан, но пристигнат на летището в Кабул твърде късно. Те се оказват въвлечени в хаоса от хиляди хора, които се опитват да напуснат страната.

"Чувството по това време беше ужасяващо", казва Шагуфа, описвайки огромните тълпи от афганистанци, всички отчаяни да избягат. "Бяхме ужасени, защото не знаехме къде отиваме."

Сестрите разказват, че заедно с няколко колеги от работата са се отправили към самолет, паркиран на отдалечена част на пистата. Те нямат представа накъде се е насочил до минути преди излитането.

"Бяхме обнадеждени. Казахме си "Ах, най-накрая! Успяхме", спомня си Шагуфа. Но облекчението от бягството от опасността скоро отстъпва място на тежката реалност на живота на търсещ убежище в непозната страна.

Нов живот в Украйна

Фазила и Шагуфа били сред група от 370 афганистанци, които пристигат в Украйна с полети за евакуация през август 2021 г., според Държавната миграционна служба на Украйна. Трудно е да се намерят окончателни данни, но активисти смятат, че в Украйна живеят около 5000 афганистанци.

При пристигането си в страната, такава, в каквато никога преди не са били, те казват, че властите са ги завели в жилищно съоръжение за мигранти на около два часа северно от Киев, близо до границата с Беларус.

Две седмици по-късно, благодарение на помощта на приятел, който работи за украинска авиокомпания, те успяват да се нанесат в обзаведен апартамент в скромен жилищен блок в покрайнините на столицата Киев.

Но сестрите казват, че сега се съмняват дали напускането на Афганистан е било правилното решение.

"Ако знаех, че животът тук би бил толкова предизвикателство и толкова труден, не бих избрал да бъда бежанец. Повярвайте ми. Никога", казва Шагуфа пред CNN.

Сестрите Хайдари са подали молба за убежище в Украйна и очакват решение до седмици. Но тъй като молбата им все още е висяща, те казват, че са се борили да намерят работа в своята област. Те казват, че могат да си позволят наема на апартамента си само с помощта на чичо им, който живее в Германия.

Освен първоначалната безвъзмездна помощ от 3200 украински гривни (около 112 щатски долара), когато за първи път пристигнат в Украйна, те казват, че са се сблъсквали с постоянно безразличие от страна на Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН.

"Те се преструват, че ни помагат", твърди Шагуфа. "Но в действителност това е нищо. Когато искаш да отидеш при тях или... когато искаш да говориш с тях... е съвсем различно."

В декларация, изпратена до CNN, Виктория Андриевска, говорител на ВКБООН в Украйна, казва, че агенцията "осигурява правна помощ на около 300 афганистански търсещи убежище и също така предоставя финансова подкрепа под формата на надбавка, отпусната за новопристигнали търсещи убежище".

ВКБООН също така пояснява, че макар да изразява "солидарност" със страните, които приеха афганистанци миналото лято, тя "не е участвала в евакуацията на афганистански граждани, които са помагали на чужди правителства или военни сили в Афганистан" и че не отговаря за издаването на визи договорености.

И въпреки това, въпреки трудностите, признаците на радост - и силата, която сестрите си дават една на друга - остават.

Когато в началото на посещението на CNN Фазила се представя и казва, че живее в Кабул, сестрите избухват в неудържим кикот. Шагуфа се шегува с нея с наслада: "В Кабул ли живееш?!"

Несигурност на фона на напрежението с Русия

Сега сестрите са изправени пред същата несигурност като всички останали в Киев. За момента нещата са спокойни и животът върви както обикновено, но възможността за неизбежна война нараства - поне според чуждите лидери.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че Русия има над 150 000 войници, струпани от трите страни на Украйна.

Русия отрича, че планира да атакува, но Съединените щати вярват, че инвазията може да е в ход дори преди края на Зимните олимпийски игри в Пекин по-късно тази седмица.

Последните разузнавателни данни от САЩ и техните съюзници предполагат, че Киев може да бъде сред мишените на Русия.

"Най-лошата част от това е как да се справим със семейството си в Кабул", казва Фазила. "Те имат свои проблеми и в Кабул. Но повече боли, че си мислеха, че тук сме в безопасност." За да спрат майка им, вдовица, да се тревожи за тях, техните братя и сестри са въвели "семеен протокол", забраняващ на майка им да гледа новините.

"Моите братя знаят какво се случва тук", казва Шагуфа. "Но майка ми, не. Ние се преструваме, че всичко е добре, всичко е наред. Разбира се, тя е майка. Тя има свои собствени страхове по отношение на нас, особено за двете си момичета."

"Бяхме притеснени за тях", казва Фазила. "И сега се тревожим за тях, а също и за себе си."

Ако инвазията все пак дойде, те нямат планове за бягство. Казват, че са твърде уплашени, за да се опитат да преминат в Полша или друга близка страна.

"Не сме достатъчно смели да преминем границата, иначе бихме искали да отидем там", казва Шагуфа. Сестрите казват, че не са имали уверения за помощ от ООН.

ВКБООН твърди пред CNN, че признава "тревожността" на сестрите Хайдари, заедно с тази на други украинци. Агенцията заявява, че настоява украинското правителство да включи бежанците в своето планиране за извънредни ситуации.

Когато избягали от Кабул, сестрите помислили, че са сред малцината късметлии. Сега не са толкова сигурни. "Не съм готов отново да премина през това", казва Шугуфа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Фазила и Шагуфа да заминават за Украйна и да чакат Бидона да доди да ги спаси демократично.

30

Петров

преди 2 години

Американците избягаха от Афганистан, хората падаха от самолетите, а нашите журналисти -*** се опитват да изкарат руснаците виновни че тези жени сега са достъпни в Украйна, чак пък и от малцинство били, как не ги изкараха чернокожи лесб ....ки. Такива са американските наръчници по псевдо журналистика, най добрата в света.

29

КокоБийч

преди 2 години

Слаба ракия сте в БГ! Плюете против САЩ постоянно, без да имате и ела представа за живота тук..В Бруклин, (малката Одеса до Кони Айлънд) докато карах с колата, хванах поне 3 различни радиостанции на руски! Плюс многото на испански и еврейски! Долу в СаутБийч руските евреи отдавна държат всичко! Руснаците са се разселили навсякъде! В Шикаго са по-силни от поляците!..общо взето, който има малко акъл в главата се е махнал от този смрад завинаги!

fallback