Снимка: БГНЕС

Десетки западни дипломати в Киев стягаха куфарите и се готвеха да си тръгнат от града в неделя вечерта, тъй като родините им издадоха ясно предупреждение към всички свои граждани, които все още са в Украйна: напуснете веднага.

Шест месеца след като лидерите на Запад бяха изненадани от скоростта, с която Кабул падна пред талибаните, политиците в много страни предприемат допълнителни предпазни мерки за потенциално руско нападение, което все още не е започнало.

Правителствата на 39 държави предупредиха гражданите си да не пътуват до Украйна, според данни на украинския новинарски сайт Новое время. Мнозина също предупредиха, че ако хората не си тръгнат сега, може да е невъзможно да избягат по-късно, на фона на слуховете, че украинското въздушно пространство може да бъде затворено в следващите дни.

САЩ, които информираха, че пълното руско нападение срещу Украйна може да бъде неизбежно, заявиха, че евакуират всички, освен малка група дипломати от Украйна, и повториха предупрежденията към американските граждани, че трябва да напуснат възможно най-скоро.

"Не е време просто да напуснете Украйна, минало е времето да напуснете Украйна", каза висш служител на американската администрация в събота. Великобритания и Германия също посъветваха своите граждани незабавно да напуснат страната.

Една от най-значимите стъпки е решението на Великобритания, Канада и САЩ да изтеглят персонала си от мисия за наблюдение в конфликтната зона в Източна Украйна, ръководена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в момент, когато западното разузнаване твърди, че Русия може да подготвя инцидент с "фалшив флаг" в региона.

Посолствата на САЩ и Канада изпратиха несъществен персонал и членовете на семействата им и евакуират други в западноукраинския град Лвов. Американски, канадски и британски военни обучители в страната също са изтеглени.

Офисните площи и хотелските стаи в Лвов са на първо място, тъй като дипломати и бизнеси временно се преместват там. Посланикът на Великобритания Мелинда Симънс ще остане в Киев и ще работи с основен екип, докато други британски дипломати са изпратени у дома.

Гражданите на САЩ в Украйна казаха, че са получили обаждания от Държавния департамент, които ги предупреждават да напуснат възможно най-скоро.

"Това не беше заповед, но беше много силен съвет", казва Джоузеф Дейвис, американски гражданин, базиран в Одеса. Той споделя, че е решил да остане засега, тъй като вярва, че страхът от войната е пресилен и има семейство, приятели и колеги в града.

В продължение на няколко седмици съобщенията на западните столици, особено Вашингтон и Лондон, бяха в остро противоречие с тона, възприет от украинския президент Владимир Зеленски.

Това доведе до взаимно раздразнение, като много чуждестранни служители смятат, че Зеленски, бивш комик, отказва да приеме на сериозно очевидната заплаха. Междувременно от кръга на Зеленски казват, че постоянните предупреждения за предстояща инвазия, идващи от Вашингтон, сеят паника в страната и причиняват икономически хаос.

Давид Стулик, бивш дипломат на ЕС в Киев, каза, че евакуациите може да са част от  "стратегическо съобщение" до руснаците, за да се покаже, че Западът приема сериозно ситуацията.

Но много украинци изразиха неудовлетвореност от изтеглянето, като казаха, че с потенциалното затваряне на въздушното пространство през следващите дни е все едно Украйна, а не Русия е подложена на санкции.

"На западните граждани е наредено да напуснат, но ние няма къде да отидем. Как трябва да се възприема това от обикновените украинци?", пита Дария Каленюк, изпълнителен директор на украинския Център за борба с корупцията.

Тя казва, че западните държави трябва незабавно да пристъпят към спиране на газопровода "Северен поток 2" и да наложат лични санкции на свързаните с Кремъл олигарси, вместо да запазят тези мерки за дните след евентуална руска атака.

"Ако имате достатъчно силно разузнаване, за да евакуирате гражданите си, тогава имате сериозни причини да действате строго спрямо Русия в момента", казва Каленюк.

Някои дипломати в Киев казват, че изображенията на хаотичните усилия за изтегляне и евакуация от Афганистан миналата година са се отразили сериозно на мисленето на хората, които вземат решения в западните столици.

Във Великобритания външният министър в сянка Дейвид Лами изрично направи сравнението. "След хаоса от евакуацията от Афганистан, ние молим правителството за уверение, че са извлечени правилните уроци", каза той.

Други се чудят дали падането на Кабул под властта на талибаните е полезно сравнение за страна, която има сухопътни граници с няколко държави-членки на ЕС на запад.

"Руснаците, ако влязат в Украйна или дори в Киев, няма да преследват местния персонал на западните посолства и всички посолства ще продължат работата си", казва Стулик. Той обаче е на мнение, че евакуациите са разумна временна предпазна мярка срещу най-лошия сценарий.

Руското външно министерство също заяви, че ще "оптимизира" персонала в своето посолство и три консулства в Украйна. Говорителят Мария Захарова каза, че това се дължи на "възможни провокации от режима в Киев или трети страни".

Не беше ясно точно колко сериозно оттеглянето на наблюдателите на САЩ, Великобритания и Канада ще засегне мисията на ОССЕ в Източна Украйна. Според доклад от януари мисията е имала 680 международни наблюдатели, от които 57 са от САЩ, 40 от Обединеното кралство и 28 от Канада.

Хелга Мария Шмид, генералният секретар на ОССЕ, написа в Twitter, че мониторинговата мисия и други проекти на ОССЕ в Украйна "ще продължат да изпълняват своите задължения без прекъсване%. Не е ясно дали други страни също ще изтеглят служителите си през следващите дни.

"Ако ми беше даден избор, щях да остана, но определено нямах такъв
", казва един американски член на мисията, който бил в процес на евакуация за минимум 30 дни, след което отново ще бъде "прегледана сигурността". "Тук има малко недоумение защо хората са изтеглени от активна конфликтна зона от съображения за безопасност, поради потенциален конфликт, който все още не се е проявил", допълва американският гражданин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase