Четиригодишно момиченце, изчезнало от 18 дни в отдалечена част на Западна Австралия, е открито живо и здраво в заключена къща, съобщи полицията.

Клео Смит изчезна от палатката на семейството си в къмпинг близо до град Карнарвон на 16 октомври, което предизвика масово търсене, припомня Би Би Си.

36-годишен мъж е в ареста и е разпитван от криминалисти.

Полицията се насочила към дом в Карнарвон в ранните часове на сряда, следвайки улики от криминалистите.

„Те откриха малката Клео в една от стаите“, каза в изявление заместник-комисарят Кол Бланч от полицията на Западна Австралия .

„Един от полицаите я вдигна в прегръдките си и я попита: „Как се казваш?“ Тя каза „Казвам се Клео“.

Момичето се е събрало отново с родителите си, които отправяли отчаяни молби за завръщането на Клео.

„Нашето семейство отново е цяло“, написа майка й Ели Смит в Инстаграм.

Полицейските кадри от спасяването на Клио показват, че тя е „усмихната“ и добре предвид обстоятелствата, каза комисар Крис Доусън, който добави, че тя получава медицинска помощ.

Властите твърдят, че задържаният няма връзка със семейство Смит. Не са повдигнати обвинения.

Къщата, в която е намерена Клео, е на около шест минути път с кола от семейния й дом в Карнарвон, който има около 5000 жители.

Премиерът на Австралия Скот Морисън написа в Туитър, че това е "прекрасна, облекчаваща новина". Комисар Доусън каза: „Мисля, че Австралия се радва“.

"Да се намери малко момиченце - уязвимо момиченце - след 18 дни. Знаете ли, очевидно хората мислят най-лошото, но важното е надеждата никога да не се губи", добави комисарят.

След изчезването на Клео властите предложиха награда от 1 милион австралийски долара (750 000 долара) за информация за местонахождението й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase