Снимка: БГНЕС

В училищна столова в Гейтсхед камери сканират лицата на децата, като автоматично взимат плащане, след като ги идентифицират чрез лицево разпознаване. На повече от 200 мили в Северен Лондон персоналът на дом за грижи наскоро взе участие в изпитание, което използва биометричните данни на лицето, за да потвърди статуса на ваксинация срещу COVID-19 на даден човек. А в магазини в цялата страна персоналът бива предупреждаван за потенциални кражби от интелигентна система за видеонаблюдение, която се включва в база данни с лица, считани за заподозрени.

Във всеки случай биометричните данни се използват, за да се спести време и пари. Но нарастващото използване на телата ни за отключване на области от публичната и частната сфера повдигна въпроси за всичко - от поверителността до сигурността на данните и расовите пристрастия.

CRB Cunninghams, американската компания, чиято технология за разпознаване на лица се внедрява в залите за обяд в училищата, заяви, че нейните системи ускоряват плащането и могат да намалят риска от разпространение на COVID-19 чрез контакт с повърхности. Системата е тествана за първи път в училище Kingsmeadow в Гейтсхед миналата година, а десетки училища се регистрират, искайки да последват примера.

Но ентусиазмът към системата може би спада, тъй като съветът на Северен Ейршир спря използването на технологията в девет училища след негативни реакции. Решението за оттегляне дойде, след като родителите и експертите по етика на данните изразиха опасения, че компромисът между удобство и поверителност може да не е бил напълно обмислен.

"Става дума за спестяване на време", казва проф. Сандра Вахтер, експерт по етика на данните в Оксфордския интернет институт. "Струва ли си това да има някъде база данни с детски лица?"

Стефани Хеър, автор на Технологична етика, вижда използването на биометрични данни на децата като "непропорционален" начин за по-бързи опашки за обяд. "Така ще нормализираме разбирането у децата, че могат да използват телата си като нещо за извършване на сделки", обяснява тя. "Ето как принуждавате цялото общество да използва лицево разпознаване."

Експертите са загрижени, че системите за биометрични данни не само са дефектни в някои случаи, но все повече навлизат в живота ни под радара, с ограничено обществено познание или разбиране.

Има полезни примери за това как подобна технология може да бъде обезпокоително авторитарна в използването си, а Китай предлага някои от по-екстремните прецеденти. След поредица от кражби на тоалетна хартия от обществени тоалетни в парк в Пекин, потребителите бяха помолени да сканират лицето си, преди да бъде пусната каквато и да е хартия, а в Шенжен пешеходците, които пресичат пътя на червен светофар, са осветени от лъчи, идващи от билборд наблизо.

В САЩ малко известна компания, наречена Clearview AI, бе разкрита през 2020 г., че е използвала социални мрежи, като Facebook, за да събира данни за лицата на потребителите, събирайки повече от 3 милиарда снимки, които могат да бъдат споделени с полицията.

Някои от технологиите, които ще бъдат въведени в Обединеното кралство, изглеждат на пръв поглед по-благоприятни. Eurostar тества дали лицевите данни могат да бъдат използвани за качване на влакове през Ламанша, като използва технология, създадена от базираната в САЩ Entrust.

В Манчестър кметът на града Анди Бърнъм води разговори с FinGo, стартъп, чиято технология анализира уникалния модел на вените в пръстите на хората. Тази система ще може да се използва за плащане в автобуси и получаване на достъп до университети,предоставяне на лекарства по лекарско предписание. Лицензиращият орган на града вече я е одобрил за използване в хотели.

FinGo казва, че съхранява кодирана версия на модела на вените на пръста, който не може да бъде проектиран от крадци, докато различни сегменти от данните се съхраняват на различни места, за да се повиши сигурността.

По-рано тази година, в три старчески домове в Северен Лондон, управлявани от Springdene, базираната в Лондон компания за проверка на лица iProov тества системи, които позволяват на персонала да проверява статуса си на ваксинация срещу COVID-19 с помощта на лицата си.

Тази технология не се използва никъде в момента, казва iProov, но тя е една от няколкото фирми, чиито системи са вградени в приложението NHS, използвани, когато потребителите искат да получат достъп до услуги като техния COVID статус или резервации за преглед при личния лекар, използвайки лицето си.

Такива приложения обаче предизвикаха опасения сред технологичните експерти и групите за граждански свободи относно това колко дълго се съхраняват данните на потребителите, колко сигурни са тези данни и дори дали чуждестранните правоприлагащи органи могат да изискват да ги видят.

Анкур Банерджи, главен технологичен директор в стартиращата компания за цифрова идентичност Cheqd, посочва, че биометричната технология разчита на нашето доверие в хората, които я управляват. В Москва потребителите на известната градска система на метрото вече могат да плащат с лицето си, система, която поне засега е доброволна.

"Това е удобно за 99% от хората, но ако някой се яви на антиправителствен протест, изведнъж имаме възможността да го проследим кога е влязъл или излязъл, за разлика от карта в стил Oyster, която може да не е регистрирана", обяснява Банерджи. .

Някои технологии, които вече са широко използвани в Обединеното кралство, предизвикаха безпокойство относно гражданските свободи. Базираната в Лондон FaceWatch продава системи за сигурност, които предупреждават персонала на магазина за наличието на "човек под интерес“ – обикновено някой, който се е държал антисоциално или е бил хванат в кражба преди. Тя стартира като система за откриване на джебчии във винения бар Gordon’s в центъра на Лондон, чийто собственик е основателят на FaceWatch Саймън Гордън.

Камерите сканират лицето на всеки, който влиза в сградата, и го сравняват с база данни от хора, маркирани за специален контрол.

Въпреки това, Wachter има опасения относно перспективата подобна технология да стане все по-широко разпространена. "Изследванията показват, че софтуерът за разпознаване на лица е по-малко точен за цветнокожите и жените." Тя също така посочва потенциала съществуващите човешки пристрастия да бъдат въведени в предполагаемо неутрална технология. "Как можеш да вярваш, че са се озовали в списъка за наблюдение по обективни причини? Има пристрастия в селективната полиция и в съдебната система."

Много случаи пък не е ясно пред кого се отчитат такива системи и как отделните лица могат да оспорват преценките, които са направени. "Ами ако съм бил неправомерно обвинен или алгоритъмът неправилно ме съпостави с някой друг?", пита Банерджи. "Това е частно правосъдие, където нямате възможност да поправите щетата."

FaceWatch заявява, че не споделя личните данни, които държи, с полицията, въпреки че имат достъп до тях, ако бъде докладвано нарушение. Компанията заяви, че минимизира риска от погрешна идентификация, като гарантира, че камерите са разположени при добра светлина, за да се подобри точността, като всички гранични случаи се отнасят до ръчна проверка. Хората в списъка за наблюдение могат да оспорват решението.

FaceWatch добавя, че съхранява лицеви данни до две години и че е както криптиран, така и защитен със сигурност от "банков клас".

Но Wachter посочва, че системите за сигурност, охраняващи нашите биометрични данни, са само най-съвременни до деня, в който бъдат пробити.

"Не е въпросът дали ще се случи пробив на данни, въпросът е кога", казва тя. "Добре дошли в интернет: всичко може да се хакне."

Трябва, казва тя, да бъдем предпазливи при въвеждането на технология, само защото обещава да улесни живота ни. "Идеята е, че щом нещо се развие, то има място в обществото", казва тя. "Но понякога цената, която плащаме, е твърде висока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase