Снимка: CNN
fallback

Емал Ахмади, роднини и приятели претърсват руините в Кабул, търсейки останките на 10-те членове на семейството, които според тях са били убити при удар на американски безпилотен самолет в неделя.

Семейството казва, че шест деца са сред загиналите, включително и двегодишната дъщеря на Емал - Сумая.

Американските военни съобщават, че разследват съобщения за жертви сред цивилните, но ударът на безпилотния самолет е прекъснал непосредствена заплаха за летището в Кабул от ISIS-K - афганистанския клон на групировката "Ислямска държава". В колата, паркирана в дома на убитото семейство, е имало експлозиви, според данните от американското разузнаване. Емал Ахмади категорично отрича това да е вярно.

"Ако вътре е имало експлозиви, колата щеше да е на парчета", категоричен е той пред BBC.

Братът на Емал, Ахмад Насер, работил като преводач за американските военни. "Той се прибираше от работа. Паркира колата в двора, а децата бяха още вътре. Тогава се случи трагедията. Десет души умряха тук, включително дъщеря ми", казва Ахмади.

Тази човешка трагедия в Кабул показва предизвикателствата, пред които е изправен САЩ, когато се опитва да се прицели в мишени отдалеч, както и високата цена, която обикновените афганистанци трябва да плащат.

Роднините откриха останките на едно от момичетата, на име Малика, в развалините близо до дома им в понеделник. Член на семейството казва пред CNN, че не е ясно дали Малика е била вътре в превозното средство или у дома, когато колата е била ударена..

По думите на Емал те са "обикновено семейство". "Ние не сме бойци на ИДИЛ. Това беше семеен дом - където братята ми живееха със семействата си", категоричен е той.

В понеделник роднини на жертвите бяха в болницата в Кабул, за да идентифицират останките и да ги разделят в ковчези. 2-годишните момичета, Малика и Сумая, бяха сред имената, отбелязани върху ковчезите.

На погребение, проведено по-късно през деня, членовете на семейството крещяха "Смърт за Америка".

"Ние сме наясно с докладите за жертви на цивилни. Ние приемаме тези доклади изключително сериозно", заяви генерал-майорът на армията Уилям Тейлър от Съвместния щаб заяви на пресконференция в понеделник, а говорителят на Пентагона Джон Ф. Кирби заяви, че САЩ работят усилено, за да избегнат цивилни жертви. "Ние разследваме случилото се. Ако имаме значителна информация, че наистина сме отнели невинни животи, тогава ще бъдем прозрачни и по този въпрос. Никой не иска това да се случва ", каза той. "Но знаете какво друго не искахме да се случва - това, което смятаме за много реална, много специфична и много непосредствена заплаха за международното летище Хамид Карзай и за нашите войски опериращи на летището, както и цивилните около него."

"Всички съседи се опитаха да помогнат и донесоха вода, за да потушат огъня. Видях, че пет или шест души загинали", казва съсед на загиналото семейство пред CNN. "Това бяха бащата, едно малко момче и още две деца. Те бяха мъртви. Бяха на парчета. Имаше и две ранени деца."

Друг съсед казва пред CNN, че са изчислили, че може да са загинали до 20 души при нападението, "не е останало много от къщата им и нищо не може да се разпознае, те са на парчета", а трети съсед казва, че са били "извадени шест трупа" и смята, че има още "деца, които все още липсват".

Американските военни заявиха в изявлението си в неделя, че "значителни вторични експлозии от превозното средство показват наличието на значително количество експлозивни материали" и "може да са причинили допълнителни жертви".

Талибаните, които сега контролират Афганистан, осъдиха удара по-късно в неделя, като заявиха, че САЩ са нарушили суверенитета на страната.

Билал Кареми, говорител на талибаните, каза пред CNN, че "не е правилно да се извършват операции на чужда земя" и че САЩ е трябвало да уведомят талибаните. "Всеки път, когато САЩ извършват такива операции, ние ги осъждаме", заяви той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 2 години

Затова руснаците работят масирано с варелни бомби. Когато сринеш ВСИЧКО, такива трагедии няма. Не остава ни един да вика "Смърт на Раша".

50

аз

преди 2 години

Демокрация на крилете на плешивия орел.

49

Анонимен

преди 2 години

При краварите е така, първо се стреля, после се пита

fallback