Ще имат ли санкциите на САЩ отражение върху изборите и носят ли политически привкус?

"Аз не бих могъл да кажа, че САЩ са гледали да се случи точно преди изборите. Те искат да покажат на правителството в момента, че законът трябва да влезе в сила и Гешев да си свърши работата. Това е прецедент, досега не имало такъв случай. Просто приятели ни показаха откъде идва проблемът, дали е политически акт  - за Америка е икономически, но за България е политически - показва корупция". Това заяви в "Денят ON AIR" Иван Димитров от "Демократична България.

Още по темата
Той е убеден, че скандалът около санкциите по закона "Магнитски" ще се отрази на изборите.

"ГЕРБ, които са сигурни, че ще бъдат първа политическа сила, според мен, този жест на американската държава, ще отнеме това предимство. Когато най-силната икономика в света ти каже, то е нормално българският гражданин да размисли", посочи Димитров.

И допълни, че според него ще се намери начин българската държава да предпази държавните фирми.

"Не считам, че е "черен списък". Това е опитът на МС и държава да предпази държавните фирми и финанси от тези санкции по закона "Магнитски". Аз предполагам, че ще се намери начин, по който да бъде запазен бизнеса на фирмите, освен ако не продължават да правят бизнес с тези фирми", коментира събеседникът.
Димитров обясни, че няма инструмент, с който държавата да обжалва.  

"Десетки са хората в списъка, досега няма съд, който да е отменил санкциите по този закон", допълни той.

Относно т. нар. "мълчалив протест" за затваряне на районните съдилища в няколко града, Иван Димитров обясни, че няма определен начин и критерии за тези действия.  

"Общото събрание на адвокатите излезе с нарочна декларация за налагането на този модел. Следва да се води дебат по тази реформа. Няма данни по какъв начин и критерии е преценено да се действа по този начин", обоснова се той.

Димитров коментира и липсата на машини за предстоящия вот. "Аз съм обеден че ЦИК ще намери начин. Няма да се слагат по две машини в секция. Извиването на ръце е от страна на "Сиела", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

29

Деси

преди 1 месец

Ако не хранят по ГЕРБ не може да спят Ицака и компания, тва им е основното и горе долу единствено занимание.

28

Владо

преди 1 месец

Тия смешници от ДБ какво се точат толкова за тоя парламент?! Нема да го бъде и тоя път!

27

Анонимен

преди 1 месец

С тези санкции Сащ отвориха пътя на ГЕРБ , а новите лица на протеста ( ония от 90те реално и Божков зад тях ) и ДПС( те също искат да свалят ГЕРБ, не напразно Къри отиде в Турция, защото следващия удар ще е директно срещу Доган, сега му отстраниха пешката ) лижат рани. ЕНП също застана зад ГЕРБ , като заявиха че това е единствената отговорна партия. И е реално така, може да е всякаква но е най - добрата в момента. А единствена и уж алтернатива в лицето на Слави е някаква чалга, сръбски кавър.