Снимка: Getty
fallback

През последните три седмици Исландия е разлюляна от поне 50 хил. земетресения. Голяма част от тях са достатъчно силни, за да бъдат усетени. Тази сеизмична активност означава, че съвсем скоро ще има вулканично изригване.

Oще по темата

"От полунощ тази нощ е имало 1200 земетресения. В нормална седмица има между 100 и 200", казва Бярки Фрис от метеорологичния институт на Исландия пред BBC.

"Много хора се събуждат от земетресенията. Имахме няколко, които бяха с магнитуд над 5 по Рихтер, а това е доста необичайно. Никой исландец не си спомня нещо подобно да се е случвало преди", казва Елизабет Палмодотир, специалист по опасността.

#URGENTE: Forte tremor de magnitude 5.4 a 5,4km sudoeste de #Fagradalsfjall, #Islandia, 14 de março, às 14h15 (GMT +0).
Profundidade: 3km#URGENT #icelandquakes #eldfjall #jarðskjálfti #viðvörun #fréttir #Terremoto #earthquake #Alert #news #ALERTA #14DeMarzo pic.twitter.com/WAL8IbP2Gb

— Universo News1 🇧🇷 (@UniversoNews1) March 16, 2021

Това, разбира се притеснява премиера на страната.

"Всички се чувстваме все едно сме на лодка в морето. Малко сме замаяни. Но всичко това е много стресиращо, особено за хората, които живеят в близост до активните зони", казва Катрин Якобсдотир. Въпросните активни зони се намират само на 20 мили от столицата Рейкявик.

Исландия е свикнала с вулканичните изригвания. Но подобно нещо не се е случвало в този регион близо до столицата от стотици години. Именно това кара хората да се притесняват.

"Съвсем скоро може да очакваме изригване. Магмата в момента се намира на 1 км под повърхността, а това е много плитко, така че можем да очакваме да намери пътя си към повърхността. Няма да видим изригване като това през 2010 година - централно изригване с много пепел", обяснява геологът Хелга Торфадотир.

Движещата се магма вече причинява щети.

"Има много пукнатини по пътя. Не са много големи, но са достатъчни за да покажат колко силна е майката природа", казва Торфадотир. 

Но дали ще има предупреждение, преди вулканът да изригне?

"Не знаем. Надяваме се да разберем по някакъв начин. Но сигналът може да е много малък. Най-вероятно ще разберем минути преди да изригне. Точно заради това приемаме всичко много насериозно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Живка

преди 3 години

Вукана изригна преди час и половина 🌋🌋🌋

11

Пепа

преди 3 години

До 10-коментара е на много *** човек. Ама тя простотията по хората ходи... така, че всичко е в рамките на нормалното

10

Анонимен

преди 3 години

Който е емигрирал там, със сигурност е в пъти по-добре от мутренската БГ. И аз от както емигрира си оправих живота. Не съжалявам и за миг че не живея в БГ. Няма и да се върна

fallback