Снимка: БГНЕС

Кръводарителите през април в Бургас са се увеличили за сметка на март. Бургас се нуждае месечно от 700 кръводарители за да бъдат достатъчно количествата кръв в Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ в града.

Още по темата

Отделението снабдява всички болници на територията на Бургаски регион. В месеците с активен туристически сезон, когато се увеличават инцидентите и катастрофите, нуждите са по-големи. Това съобщиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там информираха, че 903-ма души са изявили желание да дарят кръв април. Те са с 334-ма повече, отколкото през март.

"През март броят на кръводарителите спадна рекордно заради обявеното извънредно положение и затруднения достъп до кръвните центрове в цялата страна. Тогава се явиха едва 569 желаещи, като от тях успяха да дарят кръв 456 души, останалите отпаднаха по медицински показания, добавиха от Отделението по трансфузионна хематология. От там съобщиха, че желаещите да дарят кръв могат да направят това в отделението всеки делничен ден от 7.00 до 14.00 часа. Има и дежурни екипи, които ще реагират при желание за кръводарителски акции след работно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase