IStockphoto

Пандемията промени коренно живота ни. Освен че си останахме изолирани вкъщи, научихме се да носим маски, ръкавици и шлемове, когато ходим навън или в магазина. Това може да ни предпази до някаква степен от коронавирус, но същевременно е изключително вредно за кожата.

Преди близо 2 месеца имаше дефицит на маски и много хора се принудиха да си ушият сами. Освен с притеснението колко ефективни са те, се наложи да свикнат с това, че след носенето им кожата е раздразнена. Акнето също бе забелязано като страничен ефект от носенето на предпазни средства.
 
В интернет се появи терминът „маскне“ – другата страна на коронавируса или акне, което се появява след носенето на маска. Неприятните малки пъпчици се образуват заради влагата, която се получава, както и контакта между материала и кожата.
 
По думите на д-р Денди Енгелман, въпросните пробиви по кожата се получават в резултат на прекомерното триене на маската в кожата или така нареченото механично раздразнение. За него могат да допринесат и очилата, чиито стъкла се запотяват и част от влагата отива в маската.
 
„Всяко триене и дразнене може да активира бактериите в кожата и да създаде микроразкъсвания. Те позволяват по-лесно навлизане на бактерии и мръсотия през кожната бариера. Това води до възпаление, с което идва и акнето, обяснява пред InStyle дерматологът Тифани Либи.
 
Ако до момента сте имали по-проблемна кожа или така нареченото възрастово акне, може и да не различите това, което е причинено от маската. Иначе то е съсредоточено в областта около устата, която е покрита с маската. Може да се наблюдават кисти, малки ситни пъпчици или такива с бял връх, обяснява още д-р Енгелман.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase