Снимка: БГНЕС

На този ден, преди 30 години, телескопът Хъбъл е изстрелян в Космоса. Вече три десетилетия той обикаля из най-красивите места на Вселената и ни дарява с красиви изображения, които някога е било немислимо дори и да си представим, че ще видим.

И за да отбележи годишнината си подобаващо, Хъбъл ни изпрати още една впечатляваща снимка. На нея се виждат мъглявините NGC 2014 и NGC 2020, които се намират на 163 хил. светлинни години от Земята, а астрономите я наричат "Космически риф", тъй като прилича на подводния свят.

"Наричат Хъбъл "телескопът на хората", тъй като той донесе "вселената на хората", казва Антоанета Нота пред BBC, която е част от мисията от самото й начало.

Първите три години от полета на Хъбъл не минават добре. Телескопът е заслепен и е нужно да бъде поправен в открития космос. "Но тогава видяхме, че хората не се отказват и учените са много изобретателни. Видяхме най-доброто от учените, които се обединиха с механиците, и най-накрая астронавтите, които се качиха горе, за да го поправят. Историята на Хъбъл показва, че може първо да се провалиш, но после да се възстановиш напълно от това", казва още Нота.

След като телескопът е поправен, той започва да изпраща впечатляващи изображения от космоса на планети, звезди и галактики. Според много истрономи, той е един от най-важните научни инструменти за човечеството. А въпреки че е на 30, Хъбъл е далеч от пенсия. НАСА и Европейската космическа агенция са категорични, че той ще продължава да работи, докато е продуктивен. А само за миналата година, данните, събрани от него, са помогнали на близо 1000 научни изследвания. 

Разбира се, учените следят изкъсо здравето на Хъбъл. За сега всичко на борда му работи добре, но през последните години стана ясно, че машината има ахилесова пета - шест жироскопа, които няколко пъти се развалят. За сега това не представлява голям проблем, тъй като телескопа може да оперира и само с един.

Това означава, че Хъбъл ще продължи работа и през следващите години. Неговият наследник James Webb Space Telescope ще бъде изстрелян в космоса следващата година. Но присъствието на по-модерна технология няма да направи Хъбъл ненужен, напротив - хоризонтът пред него даже ще се разшири. Двата телескопа ще се допълват, вместо да си пречат един на друг.

Преди Хъбъл да бъде изстрелян в космоса, ние не знаехме дали Вселената е на 10 милиарда години или на 20 милиарда години - сега, благодарение на него, знаем с точност - 13,8 милиарда години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase