IStockphoto

 След като коронавирусът достигна страната ни и епидемията в световен мащаб се разрасна, на дневен ред дойде темата за това колко е важна личната хигиена за предпазване от заразяване. По-честото миене на ръцете и ограничаване на контактите с хора е една от превантивните мерки, които всеки може да вземе.

 
Знаем ли как и колко продължително да си мием ръцете, за да сме сигурни, че те ще останат чисти?
 
Каквото и да си говорим, има хора, които все още не се къпят достатъчно и имат някои вредни навици, които не са от най-хигиеничните. Пътувайки в метрото или в автобуса, ще станете свидетели на много хора, които ядат, пипат пари, мобилния си телефон, след това си бъркат с пръст в устата или носа. До момента сме свикнали да определяме това като нещо нормално, но специалистите по здравни грижи предупредиха, че заради COVID трябва да избягваме да докосваме лицето си, особено ако преди това сме пипали най-различни повърхности.
 
За да не хванем грип или коронавирус, трябва да обърнем внимание на правилата за хигиена в дома и офиса. Ето някои грешки, които всички ние допускаме в ежедневието си и съвети как да ги избегнем:
 
1. Взимаме душ твърде често
 
Може да звучи странно, но прекаленото къпане също не е полезно. Според екип от специалисти по инфекциозни заболявания от Колумбийския университет, прекомерното взимане на душ води до напукване и изсушаване на кожата. Тези проблеми се срещат често през зимата, но друго нещо е по-притеснително – по този начин в тялото по-лесно попадат микроби.

2. Не мием ръцете си преди да отидем до тоалетната
 
Много важно е в сезона на вирусите да мием старателно ръцете преди и след тоалетна. Ако не го направите преди да влезете в помещението, вие рискувате да предадете бактерии по тоалетната хартия, интимните или други части от тялото, докосвайки се неволно.

3. Натискане на казанчето с пръсти
 
Всеки възпитан човек знае, че след като приключи в тоалетната, трябва да пусне вода. Обикновено ние дърпаме или натискаме копчето на казанчето с върха на пръстите и така оставяме отпечатъците си върху повърхността. Освен това, така по ръцете ни полепват вредните бактерии, които могат да ни разболеят.
 
Според инфекционисти, грешката на хората е, че натискат копчето с кокалчетата на пръстите или дърпат, хващайки предмета с цялата си ръка.
 
Още от най-често допусканите грешки в личната хигиена четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase