IStockphoto
Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи ефекта на наднорменото тегло върху развитието на различни заболявания и патологични състояния и откриха, че затлъстяването е фактор, който ускорява всички процеси на стареене. Резултатите са публикувани в списанието „Obesity Reviews“.
 
Световната здравна организация изчисли, че около 1,9 милиард възрастни и над 380 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. В сравнение с 1975 г. този показател се е удвоил за възрастните, а за децата и юноши се е увеличил 10 пъти. Днес в света повече хора умират от последиците от затлъстяването, отколкото от глад, съобщава БГНЕС.
 
Канадски учени от Университета в Монреал са направили общ метаанализ на повече от 200 проучвания за връзката на затлъстяването с предразположение към различни видове генетични разстройства, отслабен имунитет и развитието на заболявания като захарен диабет, болест на Алцхаймер, рак, сърдечносъдови и други заболявания.
 
Изследването им анализира ефекта на наднорменото тегло върху всички процеси в тялото, от клетъчни и молекулярни ефекти до ефекта върху състоянието на имунната система, когнитивните функции, мобилността и много други.
 
„Категорично ясно се вижда, че затлъстяването е фактор, ускоряващ механизмите на стареене“, гласи прессъобщение на ръководителя на проучването и клиничен специалист по хранене Силвия Сантоса. „Всъщност механизмите, чрез които се развиват съпътстващите заболявания при затлъстяване. и стареенето са много сходни“, каза тя.
 
Според учените затлъстяването според влиянието му върху здравето е огледало на стареенето, една от неговите форми, което предполага по-ранно начало на хроничните заболявания, обикновено свързани с остаряването.
 
Резултатите от изследването показват, че при хора над 40 години, които са със затлъстяване, продължителността на живота е по-ниска с 5,8 години при мъжете и 7,1 години при жените, в сравнение с хората с нормално тегло.

Още от изследването четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase