fallback

Швейцария, една от страните с най-висок стандарт и качество на живот, крие мръсна тайна. До 1981 г. близо 60 000 души са станали жертва на предразсъдъците в една иначе толкова уредена държава.

Един от тях е Валтер Енисбергер. Властите са съсипали неговия живот. Първо отвели майка му, а той бил даден в приемно семейство на свещеник, който го биел ежедневно.

"Биеше ме, дърпаше косите, затваряше ме в мазето или в килера", обяснява Валтер пред DW.

64-годишният Валтер Енисбергер и мйка му са малка част от 60 000 души, които до 1981 г. са били "административно обслужвани от властите.

Те не отговаряли на обществените норми и били пращани в специални затвори. На такова място е роден и той. Предполага, че майка му се е озовала там, защото е очаквала извънбрачно дете.

Швейцария набеждавала тези жени за развратници, мъжете били лентяи или алкохолици. Възрастните отивали в затвори или лудници, а децата се озовавали в приемни семейства.

Историкът Урс Герман потвърждава, че това не са били престъпници, а просто хора, чиито начин на живот не отговарял на общоприетите норми.

В общо 650 институции в страната деца и младежи били затваряни и експлоатирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Живял там 11 год.

преди 4 години

Швейцария не е никаква държава и Аз ви заповядвам на всички;Не само си мечтайте(избийте си го от главата за винаги)да се изселите да живеете там,но ви забранявам и да посещавате тази диктаторскадържава,като туристи.Ще умрете от скука,страшно скучен начин на живот живеят швейцарците.Работят на синекурни службички връщат се в къщи,броят си само парите,гледат в една точка,гризат си ноктите(до 60 %),смятат кога ще станат милионери и...откачат.Държавата бъка от психиатри

81

Който е живял 11 год

преди 4 години

Швейцария е страшна,страшна,страшна диктаторска,деспотична тирания,нещо като Северна Корея в Европа.11 год.оцелявах,без никакви,никакви,никакви елементарни човешки права.Ни-как-ви.Никакви.Изживях най-големите и гадни възможни унижения на моята Личност.Швейцария НЕ Е това което знаете за нея.Например:узаконено е кръвосмешение и е позволено в семейството,-бащата *** дъщеря си,синът майка си,брата сестра си.Содом и Гомор.Това е една болна държава и общество.Тоест,искам да кажа;Това не е никаква д

80

Анонимен

преди 4 години

И да се гневим, и дане се гневим все едно. Швейцария е съмнителна държава. може и да е подредена, но швейцарците са нетолерантни, и егоцентрици. Неудачниците са презирани, репресирани по всякакъв начин, и даже кастрирани. Държава с жестоко и дори безчовечно отношение към *** и маргиналите. Не може да ни е никакъв пример.

fallback