Снимка: БГНЕС
fallback

Когато в неделя вечерта стана ясно, че легендата на баскетбола Коби Брайънт е загинал в катастрофа с хеликоптер десетки съобщения започват да заливат мрежата. В италианския град Реджо Емилия обаче тъжат не само за спортиста Коби, а и за своят приятел и съсед.

"Завинаги един от нас", написа баскетболния клуб на Реджо Емилия, а кметът Лука Веки заяви, че Коби винаги е бил "реджианец".

"Загубихме приятел", гласеше водещото заглавие на спортния вестник "Gazzetta dello Sport".

Oще по темата

Италианската баскетболна федерация призова за минута мълчание в памет на Коби в началото на всички мачове тази седмица. "Малък, но искрен и заслужен жест в чест на абсолютен шампион, който винаги носеше Италия в сърцето си", пише федерацията.

Нищо от това не е случайно. Баскетболистът, роден в Америка, е прекарал голяма част от детството си в Италия. Американецът говореше италиански свободно няколко пъти е заявявал, че би било "мечта" да играе в страната.

"Историята ми започна тук. Meчтата ми започна в Реджо Емилия", казва през 2016 г. Брайънт пред "Il Resto del Carlino".

Семейството на роденият във Филаделфия баскетболист се мести в Италия, когато той е на 6 г., заради спортната кариера на баща му Джо. Те остават в страната 7 години.

Малкият Коби бързо научил италиански, когато тсе нанесли в първия си дом в странат ав Риети край Рим. Наложило му се, тъй като най-близкото американско училище е било в Рим, на 2 часа път и Коби посещавал италиански училища.

След няколко месеца малкия Брайънт превеждал на родителите си, които не говорели италиански.

Когато за първи път той стъпва на корта е далеч от огромния 198-сантиметров мъж, в който се превръща Коби. Бил дребен и слабичък и често другите играчи го подценявали, но бързо станало ясно, че той има талант отвъд ръста си.

"Ние бяхме малки и по онова време баща ти беше звездата. Никой от нас не знаеше, че играе с някой, който ще се превърне в един от най-големите баскетболни играчи на всички времена", пише в Twitter мъж, който твърди, че е играл като дете с Коби в Реджо Калабрия.

В Италия баскетболистът развива страст и към още един спорт - футболът. Той е бил фен на "Милан" и пази страстта си дори и след като напуска страната.

Връзката му с Италия е силна и си личи дори и в имената, които дава на дъщерите си - Джиана Мариа и Наталия Диаманте. И двете имена са вдъхновени от Италия.

"Италия винаги ще има място в сърцето ми", казва пред "Спортиталия" преди време баскетболистът.

И точно както той се е влюбил в страната, италианците също го обикват. Според спортния журналист Стефано Салерно италианците са обикнали американския баскетбол заради Коби.

"Мнозина го разпознаха като "италианецът" в НБА. Виждаха го като един от нас, някой, който са отгледали", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Не им стигт явно черните изнасилвачи та са се затъжили един от тях като се е гътнал.

11

Анонимен

преди 4 години

Този беше адски добър на времето.Талант от всякъде.Малко са тези в спорта,какъвто и да е той.Дори и щангите.Шампионите не се раждат всеки ден.

10

Анонимен

преди 4 години

На английски думата за съдба е дестини от думата за посока. Когато нещо се случи, и когато после осмисляш последиците, сякаш станалото е било предопределено и сякаш и ти се взел участие в решението това да се случи в живота ти, по една или друга причина. Може би душите ни не са безволеви пътник в лотарията на живота. Затова има и предчувствие. Дали е карма или ние търсим успокоение и ред там където ги няма не знам.. Мир на душите им!

fallback