Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Новият съсед - Либия", пише в заглавие турският в. "Милят" по повод споразумението за морските граници в Средиземно море, подписано между Турция и Правителството на националното съгласие на Либия. Споразумението предизвика гнева на Гърция, чийто външен министър обяви, че всяко обсъждане за установяване на изключителна зона между Турция и Либия е "напълно неприемливо" и "извън всякакъв разум".

"Исторически подпис в Източното Средиземноморие, който влуди Гърция", пише още в. "Милят". "Турция каза "стоп" на опитите на кипърските гърци да завземат енергийните източници в Средиземно море. С историческия меморандум за разбирателство, който подписахме с Либия, хвърлихме в боклука всички тези на Гърция и ЕС", коментира изданието.

Подобен коментар пред вестника прави проф. Есат Арслан от университета Чаг в Мерсин, според когото Турция е нанесла "ответен удар срещу плановете на кипърските гърци да присвоят чрез свършен факт наша морска зона в Средиземно море". "Според принципа за приемственост в международното право Турция е наследник на Османската империя. А Либия е османски съсед", казва още той.

Още по темата

"Играта в Средиземно море тепърва започва", пише по темата и в. "Йени шафак". "Турция, която разби терористичния пояс с три отделни операции в Сирия, сега осуети и задействания план за обсаждането й в Средиземно море", отбелязва вестникът. "Изправяйки се срещу заговора за "изолация" при разпределението на енергийните залежи, Турция и Либия осъществиха сътрудничество и обявиха законните граници в Западното Средиземноморие", посочва още вестникът, като добавя, че решението ще влезе в сила след официално уведомяване на ООН.

"Йени шафак" твърди, че чрез споразумението си с Либия Турция е "развалила играта", имаща за цел да й отнеме морска площ от 41 хиляди кв.км.

"Исторически подпис с Либия: Развалихме играта в Средиземно море", пише в заглавие и в. "Стар", като отбелязва, че меморандумът гарантира правата и интересите на Турция в региона и възпрепятства "колониалните игри на Европа в нашите териториални води".

Според "Сьозджу" Турция е разбила плановете на "петролния съюз" на Гърция и кипърските гърци, зад които стоят САЩ и ЕС. Този съюз не само имал стремеж да изземе правата на Турция и Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара, бел.ред.) в Източно Средиземно море, но и възлагал на международни компании да издирват петрол и газ на юг от Крит, пише вестникът. Със споразумението за морските зони между Турция и Либия този план на "петролния съюз" беше разбит, отбелязва още "Сьозджу", цитиран от БТА.

"Съюз на полумесеца в Средиземноморието", гласи заглавието на в. "Тюркие", който допълва: "Либия и Турция вече са съседи по море". Вестникът посочва, че споразумението с Либия стеснява зоната на проучвания на пристигналите да извършват сондажи чуждестранни кораби и ясно показва, че "без Турция пазарене не може да има".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase