Снимка: архив, Reuters

Турция не е закупила руските ракети С-400, за да "ги държи в кутии", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По думите му страната има нужда от системи за противовъздушна защита поради обширните си граници и допълни, че в момента бойно дежурство носят само испански батареи "Пейтриът" (на южната граница на страната, в рамките на партньорството в НАТО).

Турския първи дипломат заяви, че при многобройните срещи не е било постигнато съгласие със Съединените щати по въпроса и темата една от тези, които "тровят" двустранните отношения. Разговорите продължават, но натискът е неприемлив, подчерта Чавушоглу, цитиран от БНР.

Още по темата

Той допълни, че Турция може да закупи и системи "Пейтриът", ако сделката бъде одобрена от американските власти и се постигне споразумение по другите условия. Чавушоглу обаче не изключи възможността Анкара да закупи и допълнителни батареи от системите С-400.

Ако се наложи, Турция ще търси алтернативи на американските изтребители от пето поколение F-35

По въпроса за изтребителите F-35 Мевлют Чавушоглу коментира, че по света "не може да има такова нещо" - Съединените щати да отказват да продадат на Анкара бойните самолети и да се противопоставят на това тя да закупи машини от други страни. Според Чавушоглу при "най-лошия сценарий", ако американските самолети не бъдат закупени, Турция "ще бъде принудена да разгледа алтернативи."

Турция е временно отстранена от програмата за създаване на изтребители F-35, в която тя е едновременно производител и купувач.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase