Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавните университети обявиха, че на 20 май ще има протест. След новината, че академичната общност спира работа, последваха спешни срещи с президента Румен Радев и със служебния премиер Димитър Главчев. Служебното правителство обеща да бъдат отпуснати 39 млн. лв.

"Протест ще има. В срещите вчера искахме да участваме, но не бяхме допуснати. Една група ректори си организираха по свой начин. Хем обявяват, че подкрепят протеста, хем взимат и го развиват по свой начин. Истинските организатори на протеста сме ние, синдикатите. Обявеният протест ще се състои. Това, което вчера се е случило, подвежда целия държавен екип и медиите", каза членът на синдикат "Висше образование" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева за "България сутрин".

Вълчева подчерта, че сумата, която беше обявена вчера - 39 милиона е била в бюджета още от края на миналата година. Тя допълни, че е провела разговор с министъра и му е казала, че има желание синдикатите да участват в срещата, защото в тях са всички изчисления. ”Не бяхме съгласни със Съвета на ректорите да отидат хора, които просто да говорят, без да имат никакви анализи и изчисления. По този начин се обявиха неправилно и тези 39 млн. Те не са нови. Те са в бюджета от края миналата година", допълни Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Вълчева е категорична, че протестът няма да бъде отменян и остава за 20 май. "Министърът на образованието го слушах. Той каза, че ги има тези 39 млн., но нито министерството е казало, че те са достатъчни, нито синдикатите. Ние казахме, че трябват 46 млн. за академичния свят и 49 млн. за неакадемичния свят. Януари месец редовният премиер и министърът на финансите обявиха тези пари. Ние казахме, че тези пари не са правилно разпределени. Направихме ново разпределение и го предоставихме на органите на държавата. Ние сме в протестна готовност от януари месец и ето, че дойде момент да избуи това недоволство, протестът на 20 май ще се проведе", коментира гостът.

Вълчева допълни, че всички, работещи в академичната сфера са отдадени на каузата и никога ректори или професори не са говорили за заплати. Дори се противопоставяли на синдикатите. “Нашият синдикат не говори само за средства за заплати. Той говори и за качествени показатели, и критерии, свързани с тях. Имаме в закона разписани много норми. Качеството за нас винаги е било водещо. Ние сме академични хора. Синдикатът е изграден от професионалисти, ние сме посветени на тази кауза", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase