IStockphoto

От години наред пазарувам огромна част от дрехите си онлайн. Нееднократно съм чувала фразата „Не съм ли го видяла на живо, да го пробвам – не ми го хвали“.

Притесненията на хората с онлайн пазаруването, особено от AliExpress, са множество. На първо място е може би сигурността на финансите ни. Това обаче е притеснение, което лесно може да бъде избегнато с използването на виртуална карта. Това най-общо казано е карта, към която прехвърляте колкото средства искате от основната си сметка. Така не въвеждате данните на картата, в която са средствата ви, а на виртуалната такава. Дори и акаунтът ви да бъде разбит, то там няма данни за сметката ви.

Едно важно уточнение е, че когато платите нещо в AliExpress, парите ви не отиват при търговеца, а към платформата. Едва когато потвърдите, че сте получили стоката, търговецът ще получи парите си. Има срок, който в повечето случай е 60 дни, но имате право да го удължите, в който платформата следи за правата ви. Ако обаче няма развитие по поръчката сте в правото си да повдигнете диспут. Същото важи и за стока, която е пристигнала във вид, който не съответства на снимките.

Второто притеснение е онова, което е по-трудно да се избегне, затова трябва опит, внимание и четене.

Всички сме гледали и сме се смели на галериите със забавни снимки от типа на „какво поръчах и какво получих“. Напълно нормално е да има и стоки с хубаво качество, и такива с абсурдно. Преди всичко AliExpress не е единен магазин, а е платформа за хиляди търговци. Най-общо казано е, че всеки от тях има своя „сергия“.

Точно както и във физическите магазини – колкото търговци, толкова и избор. Има и качествени стоки, има и абсолютни боклуци. Има такива, които ще се опитат да ви излъжат, има и честни търговци.

Именно тук ще дам първия си съвет – гледайте рейтинга на магазина, кога е създаден и има ли отзиви за стоките и комуникацията. Добрите търговци имат рейтинг над 95% и са активни отдавна. Разбира се, можете да попаднете и на търговец, който е отворил сравнително наскоро, който също да се окаже честен.

Друго важно нещо е да следите да има отзиви – колкото повече, толкова по-добре. Така не само можете да прочетете повече за продукта от реални клиенти, но и ако са дрехи, или пък бижута, можете и да ги видите на реална снимка, върху реални хора, което дава доста добра ориентация.

Още трикове за пазаруване четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase