Снимка: YouTube

С бейзболна шапка, шал, покриващ половината му лице и блуждаещи очи – възможно ли е забравен запис от 2003 година да показва лицето на потъналия в анонимност Банкси?

"Дегизиран съм, защото не може да си графити артист и да показваш лицето си“, казва художникът пред репортера Хейг Гордън от ITV. "Двете неща не вървят ръка за ръка“, допълва той.

Самоличността на Банкси е една от най-големите мистерии в света на изкуството. Той умело крие лицето си, а графитите му се появяват изневиделица на улицата, без никой да разбере.

Кадрите са направени преди изложбата Turf War през 2003 година. Показани са по британската телевизия, но веднага след това клипът потъва в архива и е забравен. Открива го Робърт Мърфи, репортер, който проучва Банкси.

На видеото се вижда още как мъжът рисува графита на бебе, което си играе с кубчета изписващи "Убивай повече".

Репортерът го пита, защо е написал "Designated Riot Area" върху Колоната на Нелсън в Лондон, а артистът отговаря: "Мисля си, че беше доста забавно."Тогава Гордън му задава резкия въпрос: "Значи нямаш против да предам данните ти на полицията?", а самоувереният Банкси казва: "Не. Какво точно знаеш за мен?"

Гордън не може да е напълно сигурен, че това наистина е графити майстора, но според него събитието е било добре организирано, а пресаташето едва ли щяло да излъже медиите така. Потвърждение, че това най-вероятно е Банкси идва от Ричард Джоунс, издател на няколко книги на артиста, който казва, че подобен запис е "много необичаен“ и "изключително рядък“.

Ала хората, работещи за Банкси, останаха не до там впечатлени, като казаха единствено: "Няма да коментираме. Получаваме много от тези“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase