Tialoto.bg

Велика сряда е. Според народните вярвания, на този ден не бива да се върши никаква работа. Днес децата берат здравец, който да раздават на Разпети петък, а домакините подготвят всичко необходимо за боядисването на яйцата.

Няколко поредни дни ви представяхме различни техники за шарене на яйцата. Днес ще ви покажем последната, подходяща за изненада на най-малките, за които боядисването е същинско удоволствие.
 
Миньоните са любими герои на малчуганите от популярен анимационен филм със същото наименование. Трудно може да ги сбъркате. Те се отличават със синьо-жълтия си цвят и ококорените очички. Ако искате да ангажирате вниманието на децата, кажете им, че ще правите от бъбривите пакостници и бързо ще се сдобиете с помощници.
 
Как да си украсите яйцата като миньони?

Необходими продукти:

– яйца; 
– синя и жълта боя; 
– залепващи се очички; 
– сухо лепило; 
– малко оцет; 
– черен маркер и две купички.
 
За да получите точни копия на миньоните, е добре да ползвате бели яйца. За предпочитане е да ги измиете предварително и ако можете, с гъба да премахнете червения печат, поставен им при пакетирането.
 
Сварявате добре яйцата на бавен огън. Във водата може да сложите малко оцет, за да може боята да хване добре. В две купички сипвате по малко топла вода и разтваряте синята и жълтата боя според указанието (може и да сложите две бои за по-добър резултат).
 
Първо потапяте цялото яйце в жълтото и го оставяте за 4-5 минути. След това го изваждате и го оставяте да изсъхне за 1-2 минути. Внимателно го хващате с подходяща щипка или чисти пръсти и потапяте „дупето“ на яйцето в синята боя. Идеята е да се получат две равни половини с различен цвят.
 
След като боядисате всички яйца в синьо и жълто, идва време да сложите очичките. Тях трябва да купите предварително от магазините за левче или артматериали. Някои са самозалепващи се, на други може да сложите малко сухо лепило и да ги притиснете добре към яйцето, за да се закрепят. После използвайте черния маркер, за да сложите усмивки, коса и някои други орнаменти, типични за миньоните. Оставете ги настрани да изсъхнат хубаво, за да не размажете маркера с ръце.
 
За да ви е по-лесно, може да си отворите няколко снимки на миньони на компютъра или телефона.
 
Крайният резултат със сигурност ще се хареса на най-малките на Великден. Препоръчително е да съхранявате яйцата на по-студено място вкъщи, но не и в хладилник, за да не се развалят рисунките с маркера от влагата.
 
Видеото с техниката на боядисване може да видите в Tialoto.bg

Коментари Напиши коментар