Снимка: БТА
fallback

Президентът Румен Радев заяви, че уважава решението на началника на кабинета му Иво Христов, който влезе в листата на БСП за евровота.

Oще по темата
"Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП", коментира държавният глава във Велико Търново.

Той допълни, че това е лично решение на Иво Христов и изтъкна, че всеки е свободен да бъде там, където се надява да е най-полезен.

"Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес", посочи Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор.

На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството е оценка за работата му, държавният глава посочи, че не е снемал доверието си от Христов.

Снощи на инфарктен пленум бе гласувана листата на БСП за евровота. Иво христов е на четвърто място в нея.

В първоначалния вариант, предложен от соцлидерката Корнелия Нинова, президентът на ПЕС Сергей Станишев изобщо не фигурираше. След тайно гласуване обаче пленумът пренареди листата и в крайна сметка Станишев бе поставен на пето място.

Във Велико Търново, преди участието си в тържественото заседание на Конституционния съд, Радев пожела на всички наши народни представители, на конституционните съдии, много енергия и чувство за отговорност, с което да работят за България.

"Да припомня някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно - законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд", допълни още държавният глава.

Румен Радев коментира и напрежението в Габрово през последните дни заради пребития продавач от трима роми.

"В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, затова и мисля, че гневът на хората от Габрово е разбираем. Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност - ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото", посочи Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 124Твоят президент е Роско Федероско,герберасино клети!

101

Анонимен

преди 5 години

ТОЗИ НЕ МИ Е ПРЕЗИДЕНТ

100

Анонимен

преди 5 години

Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата-----ТАКА МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ САМО ЕДИН ПАРТИЕН ДРУГАР НА НИНОВА

fallback