Снимка: bTV

Не сме вождистка партия, заяви вторият номиниран в листата на БСП за евровота Петър Витанов. Той настоя, че лидерът на партията Корнелия Нинова носи точно толкова отговорност, колкото и всички, гласували за листата. Вчера столетницата се събра на пленум, но след тайно гласуване виждането на червената шефка за състава на листата беше променено.

Стигна се до балотаж за второто и третото място, както и за петото и шестото. За второто място се съревноваваха Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а за петото – президентът на ПЕС Сергей Станишев и Иван Кръстев. Предварително беше утвърдено само четвъртото място, отредено на гражданската квота – за началника на кабинета на президента Иво Христов.

Още по темата

Станишев обаче беше предложен допълнително по време на пленума, като той не беше сред имената за евровота, предложени от Изпълнителното бюро на БСП. Според Петър Витанов в партията е имало колективно разбиране за присъствието на Станишев.

"Не смятам , че Корнелия Нинова е била бламирана от Изпълнителното бюро, нещо повече – въпреки инфарктните моменти, партията излезе обединена около листата. От днес вече работим за печеленето на изборите”, посочи още Витанов пред bTV.

Той коментира и и появата на Иво Христов в листата.

"Приемам присъствието на Иво Хистов като нещо изключително положително, защото той се възприема от голяма част от българските леви хора като автентичен техен представител, смятам че ще допринесе с положителен резултат към електоралните нагласи за БСП. Иво Христов е изявен левичар", обясни още Петър Витанов.

Според него президентската институция определено се позиционира като опозиция на тази власт. Не виждам нищо ненормално да имаме еднакви тези с президентството, отбеляза Витанов.

На въпрос защо досега действащите евродепутати не се намират на избираеми позиции, той обясни, че двама от тях попадат  в първата десетка.

"БСП има всички шансове да вкара поне седем евродепутати, борим се за победа и съм убеден че ще я постигнем", категоричен беше Петър Витанов.

"За нас победа ще е да имаме един глас повече от опонентите ни. Ние искаме да променим България и Европа. Никой не може да поставя под съмнение европейската ориентация на БСП", категоричен беше Витанов.

По думите му БСП не е евроскептична партия, а напротив – стреми се да постигне промени в ЕС, така че да бъде по-социален и да възстанови гражданските защити на хората, да доведе до преодоляване на тежките неравенства.

Коментари Напиши коментар

33

Пак копи-пейст?

преди 2 месеца

До "Нинова-какво става ?" И тук ли си цъфнал пак с това копи-пейст. Заради Станишев БСП няма да се разцепи (колкото и да им се иска на гербаджиите). Включиха го в списъка на кандидатите, но дали ще го изберат, ще видим. Може и да отпадне при преференциите, и, ако стане така, ще бъде шамар от избирателите, не от Корнелия Нинова.

32

Бай Ганчо

преди 2 месеца

Всички са равни като в комунизма хахаххаааа

31

Нинова-какво става ?

преди 3 месеца

След поредица от последователни партийни хватки всъщност Нинова разцепи БСП успешно на две почти равни части. Дали е изпълнявала предварително замислена задача за разцепване на БСП или е от глупост и недалновидност вече няма никакво значение, защото резултатът е трагичен. Ако БСП не вземе спешни мерки да се раздели с Нинова следва неизбежна маргинализация на БСП.