Снимка: Reuters

Съдбата на Джулиан Асандж вече е ясна - той е зад решетките на затвора с максимална охрана Белмарш в югоизточната част на Лондон. Това разкри за Франс прес британски съдебен източник.

Според много бивши охранители, Белмарш е най-ужасното място, на което можеш да работиш. Той има капацитет до 910 затворници, голяма част от които представляват огромна опасност за обществото. Сред тях са множество джихадисти и терористи. А сред бившите му обитатели са Роналд Бигс, един от извършителите на обира на пощенския влак от Глазгоу до Лондон през 1963 г., починал през 2013 г. и радикалният проповедник Анджем Чоудри, осъден през през 2016 г. и освободен през 2018 г.

Още по темата

Но условията в затвора далеч не са онова, което плаши не само охранителите, но и затворниците. Зад стените му се намират толкова много последователи на Ал-Кайда и ИДИЛ, че преди години Белмарш беше описан като "тренировъчен лагер за джихадисти".

Асандж беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като "домакините му" свалиха имунитета му на политически бежанец. Той беше задържан заради неявяване в съда през 2012 г. и заради американско искане за екстрадиция по обвинение в "информационно пиратство". Адвокатката на Асандж Дженифър Робинсън каза, че клиентът й ще се бори срещу искането за екстрадиция. Съдебната битка може да продължи между 18 месеца и две години.

В същото време основателят на "Уикилийкс" понесе нов правен удар, след като шведският Върховен съд отхвърли искането му за държавна компенсация за съдебни разноски в Швеция, предаде ДПА.

Шведският му адвокат Пер Самуелсон каза, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс" за решението на съда и че не е контактувал с Асандж от няколко седмици.

Самият той поиска компенсация от около 9 милиона крони (969 000 долара) за своите съдебни разходи в Швеция, свързани с правна дейност и съдебни заседания заради твърдения за сексуално провинение през 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase