Снимка: Reuters

Седем години Джулиан Асандж е изолиран от света. Той се крие в своето убежище без да има с кого да проговори, без да има интернет или дори телефон. Този ад бе заменен от друг - вчера, журналистът бе арестуван по искане на САЩ, след като Еквадор свали имунитета му.  И докато едни се възмущаваха на ужасяващия начин, по който Асандж беше изведен от сградата - крещейки и дърпайки се, други се запитаха - а сега какво ще стане с котката му?

През тези седем години самотен живот, Асандж се радва на компанията само на пухкавото четириного. Най-често котката е наричана Посолство, но се подвизава и под имената Джеймс и Кат-стро (след смъртта на Фидел Кастро през 2016 година). Тя е медийна звезда - има 31 хил. последователи в Twitter и 5 хил. в Instagram.

Ще бъде ли отнето правото на подслон и на котката? Ще бъде ли осиновена или екстрадирана в САЩ? Ще стане ли жертва на конспирация? Всъщност... дали не знае прекалено много?

Интернет полудя около бъдещето на Кат-стро. Стотици потребители се чудеха дали тя ще е в добри ръце, други се притесняваха, че живогното най-вероятно е стресирано от всичко това, което е видяло.

Всъщност, котката навярно не е видяла нищо, защото според множество източници - тя не е в посолството от месеци.

Първи новината, че Асандж е останал сам, разпространява италианският вестник La Repubblica през 2018 година. В него пише, че Кат-стро вече го няма, но заминаването било за негово добро. Сърдечен жест от страна на собственика му.

"Дори котката не е там вече... Асандж е предпочел да спаси котката от изолация, която вече е станала непоносима и се е погрижил тя да живее здравословен живот", пишат от изданието.

Руската медия Sputnik News също потвърждава тази новина, след като се свързва с посолството на Еквадор. По думите на един от служителите, Кат-стро е взет от близък на Асанж още през септември.

"Ние не сме магазин за животни, не държим четириноги тук", тръска се той по телефона.

Истината е, че Асандж се уплашил за своя единствен приятел в посолството на Еквадор, след като неговите "домакини" започнали да го заплашват, че ще я изхвърлят или ще я дадат в приют. По думите на близък на журналиста, той веднага се обадил на адвоката си и помолил Кат-стро да бъде отведен при самейството му.

"Те ще се съберат отново на свобода", категоричен е той.

Според зоолога Джон Брадшоу, котката е по-щастлива там, където е сега. "Според мен, тя едва ли е била привързана към господин Асандж така или иначе, обяснява той. - По-скоро ще й липсва посолството повече, отколкото журналистът. За това препоръчвам да я държат затворена, защото ще се опита да се върне в стария си дом...а ако това се случи, най-вероятно ще стане жертва на трафика.

Според версията, която Джулиан Асандж представя на медиите, котката е подарък от децата му. Според негови противници обаче, това е PR. Свидетели на първата среща на читириногото с журналиста казват, че той се взирал в нея в продължение на часове и се чудел как тя може да бъде полезна, докато в главата му не се появила тази умилителна история. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase