Снимка: Булфото

Нови ремонти очакват софиянци през лятото, научи Dnes.bg от свои източници в Столичната община.

Планира се веднага след като приключи окончателно ремонта на Графа, строителните екипи да се прехвърлят на "Цариградско шосе", което ще претърпи цялостен ремонт и наесен ще бъде с нов облик. За целта обаче основният булевард ще бъде затворен за движение през по-голямата част от лятото.

Предвижда се изграждането на велоалея, която ще бъде в съседство с бус лентата на булеварда. Целта е така да се даде развитие на алтернативните видове транспорт, за сметка на автомобилния трафик. За да бъде гарантирана сигурността на велосипедистите пък, скоростта по "Цариградско шосе" ще бъде ограничена до 40 км/час.

В момента се обсъжда и дали да не се поставят светофари в района на хотел "Плиска" и Окръжна болница. Целта е пешеходците да пресичат спокойно булеварда в натоварените часове, когато гонят автобус и по този начин да се предотвратят инциденти с пресичащи хора.

"Ремонтът ще започне в началото на юни и имаме уверението на строителите, че ще приключат най-късно за първия учебен ден. Компромиси няма да се правят, а ако срокът не се спази, ще има тежки санкции", закани се кметът Йорданка Фандъкова пред нашия екип. Тя посочи, че има готовност ремонтът да започне още през май, но проблемът е, че ако се затвори "Цариградско шосе" още тогава, няма как да бъдат транспортирани по сигурен начин бюлетините от предстоящия евровот на 26 май. Затова и няма да се бърза и началото ще бъде около 1 юни.

За да се улесни трафикът, от Общината смятат да спрат трамваите по булевард "Шипченски проход", който се очаква да поеме голяма част от движението и така да има повече място за коли. За излизане от София в посока Бургас пък се препоръчва използването на Ботевградско шосе и Околовръстния път.

От общината обещаха, че повече подробности ще дадат на специална пресконференция в следващите дни, защото всяка информация на днешния 1 април няма да бъде приета насериозно. Честит ден на лъжата!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase