Снимка: Pixabay
fallback

За първи път експерти провеждат изследване за това, колко хлъзгави са падналите по пътната настилка листа. Резултатите са толкова очаквани, колкото и плашещи – красивата есенна покривка е не по-малко опасна от натрупалия сняг.

Автомобилните компании винаги са тествали колите си за това, какво да очакват при движение върху лед и сняг. Но никога за това, как се държи машината върху мокри листа.

Екипът на Ford обаче решава да промени това и провежда необичаен експеримент, като потрива с листа изпитателния полигон на компанията в Белгия. След това се активира специален прибор, който определя коефициент за пързаляне на пътното покритие. Съответно той се свързва с автомобила, който преминава по изследвана повърхност.

Експериментът показва, че в голяма част от случаите листата са не по-малко хлъзгави от замръзнал сняг. Коефициентът на триене (плъзгане) се измерва в µ (мю) – колкото по-хлъзгаво, толкова по-ниски са стойностите. По време на изпитанията се оказва, че коефициентът на триене достига 0,3-0,4 мю, колкото е при движение по покрит със замръзнал сняг път.

"Това може да се разглежда като забавен експеримент, но изводите от него са напълно сериозни – коментира Еди Кастил, инженер от европейското подразделение на Ford. – Повечето хора са наясно, че трябва да намалят скоростта при движение по сняг, но малцина го правят, когато стъпят върху настилка, покрита с паднали листа. А те са не по-малко хлъзгави и съответно не по-малко опасни”.

Още за автомобилите четете в сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Тази фирма се занимава със всичко друго сериозно,но не и с автомобили.

7

Боклусчиев

преди 5 години

Айде сега ще искате и листата да ви чистя. Това ше оскъпи тройно услугите ми.

6

65

преди 5 години

БОЖЕ,мили откриха отново топлата вода.Това вски го знае,и поне веднъж в живота си ,се е подхлъзвал от листо.Да не говорим,колко е коварно,ако е подплатено с кучешко ако.Ей ,големи учени има

fallback