fallback

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 36Не знам доколко си грамотен пък и не ме интересуват хора, които кепазят езика ни пишейки на латиница. Защото това си е наистина кепазе и не ми трябва да влизам не знам си къде правейки това. Българските думи изглеждат невероятно уродливо и изкривено изписани на латиница. Но някои упорито си мислят че пишейки ги така са много оригинални и много европейци.Нищо подобно. Ефектът е обратен. Но какво да очакваш от магаре ?

46

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 34Ти просто не си от ученолюбивите Те винаги си търсят оправдания за мързела. Според тебе граматика не ни е нужна едва ли не. Ако аз ти бях преподавател като те чета какви си ги написал, не четворка, две минус не заслужаваш.

45

Анонимен

преди 1 година

До HelleborusТова което си написал е пълна глупост под прикритието на дълбокомислие и мъдрост. Всичко това което си изброил като качества на човека е вярно но да твърдиш че грамотността не е е важна ме кара да мисля че самият ти май си с килийно образование Това е абсолютна глупост просветата и грамотността отварят врати на човека които нищо друго не е в състояние да отвори.

fallback