Видео 08.09.2017

Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.

Коментари Напиши коментар

40

ан

преди 2 месеца

Блондинката минава покрай ферма с колата си. Когато вижда фермера, тя пита: „Кажи ми, защо тази крава няма рога?“ - Ами ... стадото говеда може да причини големи щети с техните рога. Затова ги премахваме. Понякога използваме киселина за тази цел. И накрая, много породи говеда са специално отглеждани без рога. Но основната причина, поради която тази крава няма рога, е че е кон.

39

Анонимен

преди 9 месеца

Съгласен съм с Helleborus.
В днешно време в учебните заведения не те учат да бъдеш човек, не те учат на морални ценности, на състрадание, на респект, на любов, но това как да се справяш с живота и как да гледаш на него. Грамотността е важна но това е още по-важно! От него зависи колко сме силни и сплотени като народ. Едво когато си дадем сметка за това, тогава може да очакваме по-добро бъдеще.

38

очевидно

преди 1 година

Профанизацята е стратегия за отглеждане на лесни за манипулиране овце и роби.