47

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 36Не знам доколко си грамотен пък и не ме интересуват хора, които кепазят езика ни пишейки на латиница. Защото това си е наистина кепазе и не ми трябва да влизам не знам си къде правейки това. Българските думи изглеждат невероятно уродливо и изкривено изписани на латиница. Но някои упорито си мислят че пишейки ги така са много оригинални и много европейци.Нищо подобно. Ефектът е обратен. Но какво да очакваш от магаре ?

46

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 34Ти просто не си от ученолюбивите Те винаги си търсят оправдания за мързела. Според тебе граматика не ни е нужна едва ли не. Ако аз ти бях преподавател като те чета какви си ги написал, не четворка, две минус не заслужаваш.

45

Анонимен

преди 1 година

До HelleborusТова което си написал е пълна глупост под прикритието на дълбокомислие и мъдрост. Всичко това което си изброил като качества на човека е вярно но да твърдиш че грамотността не е е важна ме кара да мисля че самият ти май си с килийно образование Това е абсолютна глупост просветата и грамотността отварят врати на човека които нищо друго не е в състояние да отвори.

44

Анонимен

преди 1 година

До очевидно Така си е. А пък тук в този форум не можеш да накараш някои поне малко да пишат грамотно да се помъчат поне нещичко да научат по този въпрос. Не знам кой реши че да пишеш неграмотно е знак за свобода и бунт. Нищо подобно това само показва невежество нищо повече.

43

И.Б.

преди 2 години

Думата "тротоар" е чуждица, внесена от Франция. Френският език е бил език на "висшата класа" след наполеоновите войни. Тази дума (trottoir) се появява, когато се появяват и тротоарите в градовете. Най-лесно е да се заимства чужда дума и да се побългари. В това няма нищо лошо. Всеки език се развива и променя, но все пак е нужен регламент за употребата на думите и правилното им писане. Нарича се Граматика на българския език.

42

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"Сега се обяснява, че коренът е отвъртам"Точно така. Думите се образуват според определени закономерности, а не според това как на теб ти се иска

41

До Анонимен #15

преди 4 години

За тия дето пишат "съвецка" и "рашка" аз мисля, че оригиналничат и имитират без да осъзнават, че за да имитират някого и да подиграват някого, те самите трябва да са доооста по-интелигентни и грамотни.

40

анонимен

преди 4 години

Маце, не се пише сокоизтисквачка, а сокоизстисквачка.

39

ан

преди 5 години

Блондинката минава покрай ферма с колата си. Когато вижда фермера, тя пита: Кажи ми, защо тази крава няма рога? - Ами ... стадото *** може да причини големи щети с техните рога. Затова ги премахваме. Понякога използваме киселина за тази цел. И накрая, много породи *** са специално отглеждани без рога. Но основната причина, поради която тази крава няма рога, е че е кон.

38

Анонимен

преди 5 години

Съгласен съм с Helleborus.В днешно време в учебните заведения не те учат да бъдеш човек, не те учат на морални ценности, на състрадание, на респект, на любов, но това как да се справяш с живота и как да гледаш на него. Грамотността е важна но това е още по-важно! От него зависи колко сме силни и сплотени като народ. Едво когато си дадем сметка за това, тогава може да очакваме по-добро бъдеще.

37

очевидно

преди 6 години

Профанизацята е стратегия за отглеждане на лесни за манипулиране овце и роби.

36

Анонимен

преди 6 години

Prawyl sum sy test y sum srawnytelno gramoten, pone sto se otnasja za yzpyswaneto na dumyte, but njakoy nesta umisleno prenebregwam and smjatam ce trjabwa da otpadnat yly pone da stanat dubletny.

35

Анонимен

преди 6 години

Bulgaria trjabwa da otmeny kyrylycata, za da bude moderna durzawa, no trjabwa da se wuwede sryft kato tozy, vmesto sljokawyca!

34

Анонимен

преди 6 години

Правил съм си тест и съм сравнително грамотен, поне що се отнася до изписването на п думите, но някои неща умишлено пренебрегвам и смятам че трябва да отпаднат или да станат дублетни. ЧЛЕНУВАНЕТО! Да има само кратък член! Не ме интересуват и хилядите правила за писане на малки букви, кратки и дълги форми на съюзите и прочие... По правопис си пиша четворка.

33

Helleborus

преди 6 години

С това, че свободното общество беше смачкано от държавата, сега имаме грешка и в трите неща, хем не можем да пишем и четем, хем се бием и обиждаме, хем не можем да си вържем връзките на обувките. Но вчера вашият журналист твърдеше, че родители, които имат различна от държавната визия за обучението на децата си, гледат на тях като на домашни животни, пардон, любимци. А по-добре ли е да са в държавна ***?

32

Helleborus

преди 6 години

Това, което вие днес наричате патриархална култура, не е просто остатък от старо мислене. Човекът е създаден като семейство, майката и бащата са вид технология за живот, за отглеждане на поколение. А добрите качества и умения са част от технологията на добрия обществен ред. Днес държавата вади децата от семействата, присмива се на морала, дава им образование, но бледо копие на оригинала, който е изопачен. Тоя тип познание трябваше да надгради старото, да бъде плюс, а не да го измести и затрие.

31

Helleborus

преди 6 години

Грамотността е важна, но има и по-важно, качества и умения. Като тръгнем от качествата - почтеност, трудолюбие, уважение към останалите, сръчности. Хората преди нас не са били прости, ако не всички са умеели да четат. Първоначално писмото е било образно, само малцина са се занимавали с чиста наука. Обаче са имали технологии за изграждането на личности с качества и умения, каквито ние днес не прилагаме като масова култура. Не бива да заменяме изграждането на човека с придобиването на информация!

30

Acca

преди 6 години

28 - бате, ква е тая дума междувпрочем :D

29

Анонимен

преди 6 години

До Печалния менестрел - В държава, в която масово хората по почина и примера на премиера казват "правимЕ", "пишемЕ", "четемЕ", "строимЕ", за каква грамотност може да става въпрос?като се абстрахираме от желанието ти за уязвяване на премиера, може да се каже, че основно в софийско и шоплука си "миекат" далеч преди премиера.Това е защото тези хора хал-хабер си нямат що е то спрежение на глаголите и колко спрежения има в българския език! От там, кога е възможно да "миекат" и кога не!

28

Анонимен

преди 6 години

отвертка - руска дума! На български доскоро се пишеше отверка. Вече са наместили руската дума тълковния речник. Сега се обяснява, че коренът е отвъртам, но същият инструмент не само отвинтва, а и завивинтва. Значи, може да се нарича и "завертка" ( пак от руски). Голяма грамотност рийшли!