Снимка: Reuters, архив

Американският певец Боб Дилън благодари задочно за присъдената му Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха световните информационни агенции. Речта, която лауреатът изпрати до Нобеловата фондация, бе прочетена от посланичката на САЩ в Швеция Азита Раджи.

Още по темата

"Многократно съм си задавал въпроса "Литература ли са песните ми?", е написал Дилън.

"Благодаря на Шведската академия, че е намерила време да помисли по този въпрос и най-важното - че е намерила такъв впечатляващ отговор." Той признава, че ако по-рано някой му бе казал, че ще му бъде присъдена Нобелова награда, това би било равнозначно на предсказание, че певецът ще бъде на Луната. Дилън е също впечатлен, че вече е в списъка с любимите си писатели от детството - Нобелови лауреати.

"Когато пишех песни, смятах, че ще се изпълняват в кафенета и барове - отбелязва той. - По-късно, може би в "Карнеги хол" и "Лъндън палейдиъм". В най-смелите си мечти си представях, че ще записвам дискове и ще слушам свои песни по радиото. За мен бе голяма отплата да правя записи и да слушам свои песни по радиото - да имаш голяма аудитория и да се занимаваш с онова, което искаш. Това правя от дълго време насам - записах десетки песни и съм пял в целия свят."

Боб Дилън е автор на песните "Blowin' in the Wind", "The Time They Are a-Changin", "Like a Rolling Stone", издал е легендарните албуми "The Freewheelin' Bob Dylan" (1963) и "Highway 61 Revisited" (1965). Той стана първият музикант, удостоен с Нобелова награда в цялата й история.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase