Снимка: архив Reuters

Край на чуденето! Рокаджията Боб Дилън, който бе удостоен с Нобелова награда за литература, наруши мълчанието и обяви, че приема отличието.

Музикантът държа на нокти Нобеловата академия повече от две седмици, без да отговаря на съобщенията й и без да потвърди, че ще присъства на церемонията по връчването. Това породи много предположения, че бардът ще се откаже от наградата, каквито призиви се появиха към него.

Още по темата
Днес обаче стана ясно, че Боб Дилън е потвърдил, че ще присъства на церемонията на 10 декември в Стокхолм, ако не бъде възпрепятстван.

Световните агенции цитират интервю на музиканта, публикувано в лондонския вестник "Дейли телеграф". На въпрос дали Дилън възнамерява да присъства на церемонията, лауреатът на тазгодишната Нобелова награда за литератураотговори : "Безусловно, ако това поне малко ми бъде възможно!", съобщи БТА.

Дилън изтъкна, че е поласкан от решението на Шведската кралска академия за удостояването му с престижната награда. "Беше ми трудно да повярвам!", призна музикантът.

В петък Шведската кралска академия разпространи съобщение, в което се казваше, че Дилън сам е позвънил в секретариата и е заявил, че ще приеме престижната награда.

"Дали ще приема приза? Разбира се!" е казал бардът в беседа с постоянния секретар на академията Сара Даниус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase