Чък Блейзър. Снимка: Reuters
fallback

Бившият генерален секретар на КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка и Карибски басейн) и бивш член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър е признал, че са взимани подкупи при избора на домакинствата на Световните първенства през 1998-а година и през 2010-а. Блейзър в момента е привлечен в качеството си на информатор от ФБР.

Новината беше съобщена най-напред от журналиста на Скай Спортс Брайън Суонсън на личната му страница в социалната мрежа Тwitter.

Oще по темата

"Аз и други членове на изпълкома на ФИФА се съгласихме да вземем подкупи за избора на Южна Африка за домакин на Световното първенство през 2010-а година. Аз спомогнах да бъдат раздадени подкупи при избора на страната-домакин на Световното първенство през 1998-а година“, са цитираните думи на Блейзър на страницата на репортера.

Както се казва по-нататък, Блейзър е помогнал да се вземат подкупи от Мароко, която също е претендирала за домакин на Мондиал 1998. Американският информатор също така разкрива аналогични случаи при избора на домакин на Златната купа на КОНКАКАФ през 1996-а, 1998-а, 2000-а, 2002-а и 2003-а година.

На 27-и май в Цюрих бяха задържани седем високопоставени чиновници на ФИФА по подозрения в корупция. Предполага се, че те ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения.

По информации на Си Ен Ен пък Блейзър е ключова фигура в разследването. "Подозренията върху него паднали, след като дълго време не е плащал данъци върху доходите си и сега се е сблъскал с перспективата да бъде осъден на сериозен срок лишаване от свобода".

"За да се спаси и да облекчи съдбата си, той е станал информатор, който предоставя документи и аудиозаписи от срещи с колегите си от ФИФА, които доказват нечистоплътни машинации“, се казва още в информацията на Си Ен Ен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Някой

преди 9 години

Дядо белобради ряпа взе да вади. Имепиканците откриха топлата вода. Що не вземат всички първенства да се играят там. Къде не се вземат подкупи - познахте - в США ха-ха-ха. Ще видим дали света ще устой на глупостта и наглостта

25

Анонимен

преди 9 години

Аколко сега ти платиха за да играеш друга роля срещу кандитурата на Русия ??

24

до 31

преди 9 години

За какво да е плащала Франция? Всеки иска Франция да е домакин... Проблемът е с такива като Африка и Русия, които никой не би искал да са домакини и им се налага да бутат рушвети.Пък и цялата работа се знаеше отдавна - само дето нямаше никой смел и всички чакат пак американците да оправят нещата.

fallback