Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

Русия не се опасява от транзитна газова зависимост от Турция, заяви в интервю за ТАСС руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов.

Чижов посочи, че сред руските проекти са „Син поток“, който съществува, и „Турски поток“, който се строи. Той изтъкна, че на отправяния понякога към него въпрос дали Русия не се бои, че може да се сблъска в Турция с газови проблеми, подобни на украинските, отговаря, че на първо място самата Турция е голям потребител, а на второ - тя е една от малкото страни в този район на света, способна да провежда самостоятелна политика. По думите му политическата воля на турските власти за реализацията на тези проекти е очевидна.

Турция днес се превръща в една от ключовите страни за транзит на газ от каспийския регион до Европа, отбелязва ТАСС.

След отказа на Газпром от строежа на „Южен поток“ и предвид неговото намерение да спре преноса на газ през територията на Украйна, всички тези обеми ще бъдат прехвърлени към новия проект - „Турски поток“. Агенцията изтъква, че освен руските инфраструктурни проекти през територията на Турция трябва да премине и системата от газопроводи на Южния газов коридор, които ЕС планира в този регион, заобикаляйки Русия през Черно море, Турция, Грузия и Азербайджан.

По думите на Чижов Русия не настоява за промяна на текста на споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС. Той каза, че ориентировъчно нова министерска среща ще има в средата на юли, а дотогава експерти ще направят необходимата подготовка по шест направления.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase