Снимка: bgonair.bg
fallback

Постоянното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране не са достатъчни за справяне с дефицита на НОИ и са необходими по-драстични мерки. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Българя Он Ер бившият социален министър Хасан Адемов.

По думите му акцентът трябва да бъде върху увеличаване на икономическия растеж и по-големия брой заети лица. По този начин Националния осигурителен институт ще генерира по-високи приходи без да засяга хората в предпенсионна възраст.

Синдикатите са категорично против промените във възрастта за пенсиониране на хората от първа и втора категория и вероятно няма да отстъпят от позициите си, допълни още Адемов. Той поясни, че след като се изравнят годините на пенсия на жените и мъжете, се очаква възрастта за пенсия да бъде обвързана със средната продължителност на живота. Според него това ще елиминира всякакъв вид натиск от синдикати и работодатели, но все още е рано за подобни механизми. По думите му възрастта за пенсия ще нараства плавно, докато достигне 65 за мъжете и жените.

Чуйте повече в разговора с Хасан Адемов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

още 5 до пенсия

преди 9 години

Пенсия 4-5 години ще получават масовата категория трета, а за първа и втора никой не иска да се променят условията. Пенсионирваш се на 45 и продължаваш да работиш, вземаш 20 заплати и т.н., да мисли простолюдието. Няма оправия, мълчим, търпим да ни газят, само сладки приказки ни думат............демокрация криворазбрана.......

3

Стамат

преди 9 години

А не е ли по-лесно след 35,38 или 40 години трудов(осигурителен) стаж да се пенсионираш без да се гледа възрастта ?!

2

До 1

преди 9 години

Би следвало пенсиите да се увеличат почти ЧЕТИРИКРАТНО, защото преди 2-3 години официално се съобщи, че средната продължителност на живота у нас е 69 г. Следователно,повечето хора ще получават пенсия в продължение на 4 г.Обясняваха, че размерът на осигуровките се изчислявал с оглед на допускането,че средностатистическият трудов пенсионер ще получава пенсия в продължение на около 15 г.? Къде ще отидат парите за още 11 г. пенсии - отиват за фалшивите инвалиди и за социални пенсии на веселия етнос

fallback