fallback

Общ преглед

Американският съд публикува непоказвани досега снимки на уединения и прост живот на Осама Бин Ладен преди бомбардировките на коалицията.

Снимките са дело на палестинския фотограф Абдел Бари Атуан, който е бил поканен през 1996 г. при Бин Ладен, за да разпространява посланията му до Запада.

Терористът, обявил война на Америка, планирал медийната кампания, с едничката цел - да привлече международното внимание.

"Искаше да каже, че е международна фигура, че не е просто саудитец, огорчен от политиката на САЩ", разказва Аутан.

Бин Ладен е сниман пред рафтове с книги, за да изглежда начетен. Винаги бил с усмивка на уста, обичал да се разхожда сам, но винаги с автомат Калашников.

Сам разработил сложна система от пещери и подземия в планина на границата с Пакистан. Теренът е перфектен – сложен, трудно достъпен. "Чувствам се наистина сигурен в планините", разкрил терористът пред Атуан.

Имал верни последователи. Пакистанският журналист твърди, че винаги щял да бъде последван от своите охранители, бунтовници и деца, ако реши да премести скривалището си. Самото укритие е сгушено в покрити със сняг планини и е свързано с черен път до Джалалабад.

Атуан заснема и две спални, направени от кал. Смята се, че Бин Ладен, заедно с жените си и децата си е спал там. Децата му са гладували. Хранили се рядко, предимно с яйца, ориз и солено сирене.

Покойният лидер на Ал Кайда остава в селището до първите бомбардировки през 2001 г. Тогава той преминава на кон от Афганистан в Пакистан.

Експерти твърдят, че Бин Ладен се е изплъзвал толкова лесно, защото американската армия не е имала желание да се пращат още военни сили за нова акция.

В крайна сметка търсенето на терориста приключва с неговата смърт при акция на американските части на 2 май 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 9 години

Няма труп-няма убийство.Оня психясъл рейнджър толкоз се отвратил,че хвърлил трупът на рибите.Те го търсеха толкова време и накрая няма труп.Това само хора дето пушат трева с медицинска цел могат да го вярват.Като 11 септ.като репортажите на СНН от войната в залива,като кацането на луната като атентатът в Сарафово,като Шарли Ебдо като ...абе американска му работа.

18

Анонимен

преди 9 години

незнам аз ли си внушавам но бен ладен е направо двоиник на обама , загледаите се добре във снимката , на обама му липсва само брадата и малко по големи вежди , но не е проблем и да ги поускубе малко

17

gdfgfd

преди 9 години

Дохахахх незнам дали той е направил атентатите, ама да казваш, че му преписвали солидни фифансови средства е супер смешно. Айде заинтересовай се малко повече за семейството и баща му и стига си говорил наизуст , че има хора който ще ти повярват в този сайт

fallback