Снимка: Ройтерс

Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е на 79 години, е новият крал на Саудитска Арабия, след като тази нощ почина саудитският крал Абдула.

Още по темата
Крал Салман, който е брат на Абдула, има репутацията на неподкупна и честна персона и е известен като уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство, отбелязва Франс прес.

Той беше престолонаследник от юни 2012 г., но в последно време излезе на преден план на политическата сцена, като председателстваше често Съвета на министрите на монархията и представяше зад граница крал Абдула, чието здраве беше разклатено.

Салман беше първи вицепремиер в саудитското правителство- пост, който се получава едновременно с титлата на престолонаследник. Салман освен това изпълняваше длъжността и на министър на отбраната от 2011 г.

Номер две в саудитското кралство, Салман умножи визитите на Запад и в Азия. Така той искаше да засвидетелства пред международната общност решимостта си да стане крал, твърди Саймън Хендерсън, специалист от по въпросите на Персийския залив към Вашингтонския институт.

Положението на Салман обаче леко се разклати от решението, взето през март 2014 г. от крал Абдула да назначи за бъдещ престолонаследник, когато Салман стане крал, своя полубрат Мокрин, най-младия от 35-те синове на основателя на монархията.

Роден в Рияд на 31 декември 1935 г. Салман беше губернатор на столицата на Саудитска Арабия близо 50 години.

Този пост му даде опит, посочват експерти. Салман си спечели репутацията на архитект на развитието на този град, построен насред пустинята от династията Ал Сауд. При управлението на Салман Рияд, чието население е от 4,6 милиона души се превърна в мегаполис.

Постът на губернатор на Рияд позволи преди всичко на Салман да изиграе ролята на уважаван арбитър по семейните села на семейство Ал Сауд, отбелязва Елинор Гилеспи от изданието Гълф стейтс нюзлетър, базирано в Лондон.

Салман е смятан за относително либерален и би могъл като такъв да възприеме по-реформаторски подход, но в рамките на ограниченията и на червените линии на саудитската система, посочва Джейн Кинъмънт, експертка в института Чатъм хауз в Лондон. Според анализаторката Салман може да има по-конструктивно отношение по въпроса, свързан с нестабилността в региона.

Салман е 25-ият син на крал Абдул Азиз Ал Сауд, основателя на саудитското кралство. Той е част от клана Судаири,съставен от седемте сина от една и съща майка Хаса ибн Ахмад Ал Судаири, фаворитка на първия крал на Саудитска Арабия. Сред братята му са крал Фахд и принцовете Найеф и Султан и тримата вече покойници.

Салман има проблеми със здравето и беше опериран преди пет години от дискова херния. Женен е три пъти. Салман има 10 сина, които все още са живи, сред които най-известният е принцът астронавт Султан ибн Салман, единственият саудитец, който е участвал в космическа мисия, летял е с американската совалка Дискавъри през 1985 г. и който е президент на Комисията по туризъм и антики на кралството. Друг син на Салман - принц Абдул Азиз е заместник-министър на петрола.

Смяната на властта в Саудитска Арабия настъпва във важен момент, в който Близкия изток е обхванат от проблеми, свързани с възхода на Ислямска държава. Саудитска Арабия е най-важният
местен съюзник на САЩ и самопровъзгласил се лидер на сунитския ислям, посочва Ройтерс.

Саудитска Арабия притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност на Саудитска Арабия
да упражнява влияние върху 1,6-те милиарда мюсюлмани по света.

Според грами, разпространени от сайта Уикилийкс през 2007 г . Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи, отбелязва Ройтерс.

Салман и неговото семейство контролират и една от най-големите медийни групи в в арабския свят - Саудитската група за проучвания и маркетинг, издаваща няколко всекидневника./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase