Снимка: Reuters, архив
fallback

Ливанска поп певица стана повод за възмущение в арабския свят, след като се появи на шоу за таланти с прозрачна рокля, пише "Дейли мейл".

38-годишната Хайфа Уехбе беше част от програмата на ливанската версия на Стар Академи. По време на изпълнението си тя беше облечена в дълга и черна, но прозрачна рокля.

Повече от 2 млн. души гледаха съблазнителното изпълнение на певицата. Облеклото й стана причина за вълна от негативни коментари в социалните мрежи. То е определено за скандално, а потребител в YouTube дори пише, че изкуството има граници, но Хайфа ги е пресякла.

Певицата често предизвиква смут със своите разголени тоалети, което не се приема твърде добре в арабския свят, където има по-консервативни традиции за облеклото на жените.

Повечето негативни коментари в социалните мрежи идват от жени от Египет, Йордания и Саудитска Арабия. Според законодателството на Саудитска Арабия жените са задължени да се прикрият от глава до пети. „Вярно е, че сме свикнали на скандалните Ви дрехи, но не в такава степен...това беше шок за зрителите“, пише египтянка.

„Този тип арабски жени знаменитости трябва да се срещнат с някого от Ислямска държава“, пише друг потребител. Друг пък е направил колаж, на който се вижда мъж, който говори по телефона. До него има надпис, който гласи „Здравейте! Ислямска държава?“.

Реакциите показват колко разделен е станал арабският свят по тези въпроси. Според лайфстайл блогърка от Ливан опасенията на хората са, че по този начин арабската култура ще се злепостави пред света. „Намирам това за лицемерно. Виждам арабски момичета в клубовете, които са облечени много по-предизвикателно, но никой не се впечатлява, защото няма камери около тях“, пише тя.

Уехбе пък написа в Туитър, че роклята не изглеждала така прозрачна, но очевидно под светлината на прожекторите е била доста по-прозрачна от очакваното.

Вижте скандалното участие на певицата:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 9 години

Белите чаршафи реват , че черните чаршафи са много прозрачни .

85

по света

преди 9 години

На два пъти са ме наричали ливанка, и впоследствие разбрах, че това в арабския свят е голям комплимент. А либийците например даже си имат поговорка "Ако съм достатъчно богат,ще си взема ливанка". Ако потърсите снимки или гледате някое тяхно предаване много от жените имат същата структура на лицата и хубави плътни коси , като нас българките. Говоря за нормалните ни жени, не за перхидролните силиконови недоразумения.

84

един българин

преди 9 години

susu e прав/а. Бил съм в Ливан около 6 месеца и знам за какво става въпрос.Ливан е държава на контрасти.Там се изсипват всички богати шейхове на арабския свят, да вършат всичко което в техните държави не им е позволено. Алкохол, хазарт, жени... бе всичко!И разбира се оставят сериозни пари там. Затова Ливан е богата държава. Макар че все пак ислямското влияние се вижда осезаемо, обичайна гледка е да видиш млади жени с ултракъси поли по улиците. Дори мюсюлманки (неортодоксални де).

fallback