Снимка: Ройтерс
fallback
В Българска народна банка (БНБ) е постъпило „несериозно“ предложение за преструктуриране на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и Търговска банка „Виктория“ ЕАД. По този начин от централната банка определят полученото и подписано от Никола Сукманджиев писмо от нови непосочени конкретно инвеститори, които изразяват готовност да увеличат капитала на КТБ с до 5,2 млрд. лв.
 
Към текста на писмото, разпратено от БНБ до медиите, няма приложени каквито и да било други допълнителни документи. То „не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява“, пишат от банката в прессъобщение.
 
В писмото, разпратено и до министъра на финансите, председателя на Народното събрание и премиера, Сукманджиев твърди, че представлява „група от инвеститори, формирана след неуспешното предложение за реогранизация на КТБ от акционерите на банката и от консорциума на Оманския фонд, Gemcorp и EPIC“.
 
В отговор до подателя от БНБ пишат, че „липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция. Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация“, която да гарантира „възможността за увеличаване на капитала с до 5,2 млрд. лв.“, както се твърди в писмото.

„Изразените в така нареченото предложение „готовност и интерес“ за представяне на предложения за преструктуриране на банката не могат да бъдат разглеждани като сериозни“, завършва отговорът на БНБ.
 
От финансовата институция отново напомнят, че „тя винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина“.

През миналата седмица пък управителят на БНБ Иван Искров заяви пред депутатите в парламента, че голяма част от предложенията на Gemcorp, EPIC и Оманския фонд за КТБ са в противоречие с българското и европейското законодателство, след като стана ясно, че консорциум от трите фонда е изпратил оферта за КТБ.
 

Развитието на казуса КТБ можете да следите в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

Тия от БНБ трябва да бъдат обесени.

15

И неграмотно

преди 9 години

"ДО МИНИСЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ..." ;)))

14

Анонимен

преди 9 години

Каква е тази глупост "несериозно предложение" защо тези хора ще пускат предложение което не могат да изпълнят това да не е детска градина нека БНБ да им поиска гаранции или поне да проведе разговори или е по-лесно да убием болния вместо да го излекуваме нека кръгът който цели обогатяване чрез фалита на КТБ да знаят че българинът не е чак толкова глупав и подчинен при нова вълна от безработица и мицерия хората отново ще са на улицата и пак стария кръговрат.....

fallback