Снимка: Reuters

Отдавна мина времето, в което телефонът се ползваше само за разговори, а компютърът само за работа. Бързото развитие на технологиите породи различни митове, които като че ли експертите не успяха да развенчаят. Може би пък просто гласът им не беше чут измежду множеството реклами и статии за технологичните иновации. От „Бизнес инсайдър“ са събрали най-популярните технологични митове.

Компютрите на Епъл не хващат вируси

Да, компютрите на Епъл са податливи на злонамерен софтуер. Компанията дълго време се хвалеше чрез страницата си, че компютрите й не са уязвими, но след случаите на засечен троянски кон през 2012 г. в нейни компютри, бързо свали това съобщение от страницата си.

Инкогнито режимът на браузърите гарантира анонимност

Когато се използва „инкогнито“ режимът на браузърите, в паметта на компютъра не остава следа за посетените сайтове. Това обаче не означава, че потребителят остава анонимен.

Ако се оставя телефонът постоянно включен, ще се повреди батерията му

Все повече са хората, които оставят телефоните си нощно време да се зареждат. Тъй като в повечето случаи хората оставят телефоните си в контакта за цялата нощ, много хора твърдят, че това е вредно за устройството. В действителност няма доказателство, че се вреди на батерията по този начин. Съвременните телефони работят с литиево-йонни батерии, които най-общо казано „спират“ да се зареждат, ако вече са заредени.

Не зареждайте телефона, освен ако батерията му не е съвсем изтощена

Това всъщност е популярен мит за литиево-йонните батерии. Оказва се, че всъщност честото дозареждане може и да е добро за телефона. Батериите имат ограничен брой цикли на зареждане, преди да загубят възможността си да се зареждат. Цикълът е от пълното му зареждане до пълното изтощение. В този смисъл дозареждането удължава живота на един цикъл.

Колкото по-голямата е разделителната способност на дисплея, толкова по-добре

Експертите твърдят, че човешкото око не може да различи повече от 300 пиксела на инч. По-рано тази година от LG представиха модела си G3, който е с разделителна способност 2560х1440. Това е доста повече в сравнение с 1920х1080, каквато е най-честата разделителна способност на модерните телефони. Тоест не е съвсем ясно дали разликата е видима.

Не е хубаво да се рестартират компютрите често

Докато някои вярват, че е вредно да се рестартират компютрите всяка вечер, оказва се, че и това не е съвсем така. Наистина е лесно вечер просто да затворим лаптопа си, но пълното изключване освен, че пести ток, запазва за по-дълго компютърните компоненти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase