Дейвид Камерън и Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters

Британският министър-председател Дейвид Камерън и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обвиниха Русия в "агресия" против Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Камерън и Расмусен дадоха съвместна пресконференция след среща в Лондон, посветена на подготовката за форума на НАТО през септември в Уелс.

Британският премиер каза, че на предстоящата среща на върха алиансът "трябва ясно да покаже на Русия, че винаги е искал да й бъде партньор, а не заплаха".

"Но Русия със своите продължаващи агресивни действия в съседна страна и заплашителното си поведение в отношенията със съюзници от НАТО възпрепятства такова сътрудничество в бъдеще", каза той.

Като "агресия" Камерън и Расмусен оцениха помощта, която според тях оказва Москва на опълченците в Източна Украйна.

Действията на страни от НАТО, които "са изпратили в отговор самолети, кораби и войски", Камерън определи като способност за "бързо даване на отговор на заплаха против наши съюзници, за да бъдат дадени гаранции на тези, които се опасяват за сигурността на своите страни".

Расмусен обвини Русия, че "подкопава международния ред". "НАТО вече предприе спешни стъпки за защита на съюзниците и всяка страна членка на НАТО дава своя принос", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase