Снимка: архив, Булфото

Бюджетът на държавата за догодина е пълен с илюзии, които се създават умишлено – че нещо се прави за хората. Всъщност, на заден план се вижда ясно преразпределение на влияние в икономиката – на имоти и други активи, както и на дейности. Така Красен Станчев, икономист и доцент от СУ, коментира пред bTV гласувания вече план за приходите и разходите на държавата през 2014 година. Той обясни тезата си, като даде пример с приетата такса от 20% върху приходите на ВЕИ дружествата.

Още по темата
„Първата илюзия, която създава тази такса, е, че се облагат неправомерно забогателите. Всъщност се създава фонд в близка до управляващите банка - за дофинансиране на отрасъла. Впоследствие ВЕИ фирмите започват да фалират и този фонд започва да ги купува. След време по подобна схема се преминава към други отрасли”, смята Станчев.

Като друга илюзия той определи твърдението на кабинета, че отделя повече пари за социални дейности. „Този бюджет е по-голям на човек – над 4000 лева, с 200 лева повече от предишния. Разходите за социални нужди обаче също се увеличават с 200 лева – ето ви илюзията, на фона на която за средния данъкоплатец всъщност разходите се увеличават”, допълни още икономистът.

Увеличават се и дълговете, които всеки един гражданин на България ще изплаща, допълни Станчев.

От своя страна Георги Тодоров, финансист и член на НС на БСП, защити параметрите на Бюджет 2014.
Този бюджет е коренно различен от предишните четири бюджета на държавата. Той не може да е революционно различен, но в него има политики и философия. Докато последните 4 бюджета всъщност бяха счетоводни, а в този има заложени мерки, идеи и методи за тяхното изпълнение, каза той.

По въпроса с ВЕИ таксата, Тодоров коментира, че „при първите договори страната ни беше поела ангажимент за определен процент на зелена енергия. Само за няколко години обаче инвестициите паднаха в пъти – сега вече инвестицията може да се изплаща сама, затова субсидията трябва да падне”.

Той допълни, че досега резервът на държавата за непредвидени случаи, който в някои години е достигал 1 млрд. лв., е бил на разположение на премиера. Сега 500 млн. лв. по програмата за икономическо развитие и 100 млн. лв. в сферата на образованието ще бъдат разпределени изцяло на конкурентен принцип.

Няма да има възможност да се финансират общини на партиен или политически принцип, твърди Тодоров.
Станчев обаче заяви, че приходната част на бюджета не е добре написана.

В Бюджет 2014 са заложени едни 640 милиона лева, които не е ясно как ще бъдат изразходвани, заяви пък Александър Ненков, депутат от ГЕРБ, пред Нова телевизия.

Тези пари ще се разпределят прозрачно, контрира Димитър Горов, депутат от „Коалиция за България".  „ГЕРБ разпределяха парите между 6-7 общини и сега се притесняват, че и другите така ще го правят”, допълни Горов.

„Няма как да има икономически растеж, при положение че няма доверие в правителството”, заяви Ненков и добави, че бюджетът няма да издържи и ще се наложи прекрояването му.

Според Горов дебатите вървят „изключително мудно и трудно”. „Опозицията трябва да покаже какво различно виждане има. А от ГЕРБ не предлагат алтернатива, те говорят едно и също”, аргументира се той.

Днес по искане на ГЕРБ депутатите ще обсъдят оставката на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. „Искаме оставката на зам.-председателя на парламента, защото тя абсолютно скандално прекратява дебатите и не дава възможност на колегите от ГЕРБ да изразят мнението си относно бюджета”, обясни Ненков.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase