Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин коментира предложението на Запада за олимпийско примирие. Той каза, че самите западни страни нарушават принципите на олимпизма, включително като не позволяват на руснаците да участват в Игрите със знамето и химна си.

"Те потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват...Скъпи приятели, няма да стигнем до там", заяви държавният глава.

По-рано френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че конфликтите в света ще спрат по време на Олимпиадата в Париж. Той отбеляза, че ще положи всички усилия за реализиране на тази идея, в което ще му помагат международни партньори, включително китайският лидер Си Дзинпин, припомнят руските медии.

Путин обаче говори и за сътрудничеството си с Китай в областта на спорта. "Нашето взаимодействие тук само увеличава възможностите ни, а това е важно във високопроизводителния спорт, важно е и на ниво физическа култура и масов спорт", каза Путин. Държавният глава отбеляза още, че Русия и Китай са големи спортни сили.

Руският лидер бе на посещение в Китай по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между държавите. След преговорите с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че една от основните теми на закритата им среща е била развитието на всестранното сътрудничество между страните.

Украинският президент Володимир Зеленски също отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие във войната Украйна-Русия по време на Летните олимпийски игри в Париж.

"Русия ще използва всяко спиране на военните действия, за да увеличи военното си предимство, каза Зеленски в интервю за агенция Франс прес. "Нека бъдем честни… Еманюел, не го вярвам", каза Зеленски пред AFP. "Кой може да гарантира, че Русия няма да използва това време, за да вкара своите сили на наша територия?" попита той. "Ние сме против всяко примирие, което е в полза на врага", каза Зеленски.

В интервюто си за AFP Зеленски обеща да продължи да се бие с руската армия. "Първо, ние не вярваме на Путин", каза той.

В края на февруари 2022 г. много спортни организации забраниха на руснаците да участват в състезания по препоръка на Международния олимпийски комитет. По-късно някои от ограниченията бяха премахнати и редица спортисти получиха правото да участват в турнири в неутрален статут.

Дори на руските журналисти ще е забранено да използват символите на страната на Олимпийските игри в Париж. "Медийният персонал подлежи на същите изисквания като неутралните спортисти", каза говорител на МОК.

Руснаците и беларусите ще могат да участват в игрите през 2024 г., които ще се проведат от 26 юли до 11 август, като индивидуални неутрални спортисти. Спортисти, които подкрепят войната в Украйна, няма да бъдат допуснати до участие в турнира. Освен това в Париж няма да има представители на колективните спортове на двете страни.

Руснаци и беларуси ще могат да присъстват на церемонията по откриването на Олимпиадата. На тях обаче им е забранено да участват в Парада на нациите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase