Снимка: Creative Commons

Акционерите в Българската телекомуникационна компания (БТК) ще обсъждат отмяната на изключителните права на държавата при вземането на управленски решения за компанията – т. нар. „златна акция“, която дава право на държавата да налага вето на управленски решения.

Точката е заложена за обсъждане на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 16 септември.

Предлага се акционерите да гласуват преобразуването на преференциалната акция на правителството в обикновена поименна безналична акция с право на глас от капитала на дружеството.

Акционерите също така ще решават дали дружеството да бъде отписано от регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

Друга точка, която ще се обсъжда на общото събрание, е промяната на наименованието на дружеството във връзка с евентуална промяна на управлението. Под условие че всички акции от капитала на БТК бъдат придобити от “Вива Телеком България” ЕАД, дружеството се предвижда да стане акционерно с еднолична отговорност, т. е. - “Българска телекомуникационна компания” ЕАД.

Регистрацията на акционерите и техните представители за участие в общото събрание ще започне в 09:00 часа на 16 септември 2013 г. в гр. София, бул. “Цариградско шосе” № 115, ет. 5 и ще се извършва срещу представяне на документ за самоличност на акционери-физически лица, на удостоверение за актуално състояние на акционери-юридически лица, посочва се в съобщението на компанията за предстоящото общо събрание.

Представителите на акционери в общото събрание следва да уведомят дружеството за упълномощаването в срок от два работни дни преди деня на провеждане на общото събрание и да предоставят необходимите документи.

Още новини за България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase