Снимка: Reuters

В първия момент никой от присъстващите около финала на маратона в Бостън не възприе случилото се като взривове, каза очевидката Светлана Борочин пред РИА Новости.

„Усещането беше, като че на два пъти удари много силен гръм“, каза момичето, което заедно с приятели е гледало финала на маратона от сграда, чиито прозорци са обърнати точно към финиша.

„Още не бяхме разбрали, че това са взривове. Слязохме долу да видим какво се случва и видяхме дим, хора лежат на земята и кръв по асфалта. Нямаше викове, веднага се чуха сирените на полицията и на Бърза помощ“, разказа очевидката.

На всички, които искали да излязат от сградата, било наредено да се върнат обратно. Полицаите им казали да оставят всички вещи на място и не разрешили никой нищо да взима със себе си. Хората са били евакуирани от пожарникарите през прозорец, а не през главния вход.

По думите на очевидци улиците около мястото на трагедията са отцепени. Животът в града обаче не е парализиран – частично работи метрото, паника на улиците няма, макар че правоохранителните органи съобщават, че в града са открити и други взривни устройства, които вече са обезвредени.

„Дори е странно – хората се държат така, като че нищо не се е случило. Те може би още нищо не знаят“, казва Светлана Борочин. Нейни приятели от Бостън отговарят на телефона вместо със „Здравей“ с „Живи сме“.

По данни на „Уолстрийт джърнъл“ полицията е открила в Бостън още пет неизбухнали взривни устройства, които са били обезвредени на място. Около 40 минути след двете експлозии мобилните връзки в Бостън са били изключени, за да се попречи на евентуалното активиране на други взривни устройства.

ФБР, което води разследването за взривяването на двете бомби на финиша на Бостънския маратон, при което загинаха трима души и над 140 бяха ранени, работи за разкриване на извършителите с помощта на снимки и видео от мястото на инцидента. Камерите са регистрирали и самия момент на взривовете. В разследването се включиха и ЦРУ и Националният антитерористичен център, предаде Ройтерс.

 

Вече е известно, че следователите издирват мургав или тъмнокож мъж, по-скоро с чужд акцент. Мъжът е бил забелязан с черна риза и черна раница. Той се е опитвал да навлезе в ограничената зона за зрителите около 5 минути преди взривовете, съобщиха очевидци.

Междувременно в болница се намира ранен гражданин на Саудитска Арабия. Той обаче не е арестуван, тъй като следователите не са убедени, че той е свързан с взривовете. Първоначално  няколко американски медии съобщиха, че полицията го подозира в причастност, но по-късно полицаите опровергаха тази информация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase